Svinīgā ceremonijā atklāj NATO spēku integrācijas vienību Latvijā

NATO
Sargs.lv
NFIU atklāšana
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

16. novembrī, piedaloties augsta līmeņa viesiem no Latvijas, NATO un sabiedrotajām valstīm, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, NATO spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis sers Adrians Bredšovs un NATO spēku integrācijas vienības Latvijā komandieris pulkvedis Ēriks Naglis svinīgi atklāja pirmo pastāvīgo NATO spēku struktūras štābu Latvijā.

Svinīgā ceremonijā atklāj NATO spēku integrācijas vienību Latvijā

Aizsardzības ministrs R. Bergmanis atklāšanas runā uzsvēra: “Mēs visi esam klāt vēsturiskā brīdī. Brīdī un datumā, kas tiks ierakstīts Latvijas kā NATO dalībvalsts kolektīvās aizsardzības stiprināšanas hronoloģijā”.

Atklāšanas ceremonija sākās ar klusuma brīdi, pieminot terora aktu Parīzē.

NATO spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis sers A.Bredšovs, runājot par 13. novembra terora aktiem, atgādināja: “Šis bija bruņots uzbrukums Francijas, NATO un visas brīvās pasaules vērtībām.” Viņš arī norādīja, ka NATO militārā vadība ir gatava darīt visu, ko lems politiskie līderi, lai stātos pretī teroristiskajai organizācijai “DAESH” un radikālajam ekstrēmismam.

Ģenerālis vērsa uzmanību arī uz to, ka "DAESH" darbības nedrīkst mums likt aizmirst tos drošības izaicinājumus, ar kuriem saskaras Baltijas reģions pēc Krievijas agresijas Ukrainā.

"Mēs nedrīkstam akceptēt starptautiskās likumdošanas pārkāpumus. Mēs esam gatavi sadarboties ar Krieviju "Islāma valsts" apkarošanā, taču vienlaikus arī vēlos atgādināt visiem, ka NATO ir apņēmības pilna nepieļaut arī pat ierobežotu agresiju pret tās dalībvalstīm," sacīja Bredšovs.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube uzsvēra, ka no militārā viedokļa kritiskās krīzes situācijās laiks ir visnozīmīgākais faktors un paaugstinātas gatavības spēku vai citu NATO spēku ienākšana ir jāsagatavo, tāpēc šajā gadījumā ļoti nozīmīga loma ir NATO spēku integrācijas vienībai.

"Mēs ar šīs vienības palīdzību gan varam palīdzēt ienākt šiem spēkiem, gan nodrošināt loģistiskas atbalstu, gan varbūt pats svarīgākais - precīzi koordinēt šo ienākšanas procesu ar uzņēmējvalsts - Latvijas bruņotajiem spēkiem un citām institūcijām, kas nodrošina spēku ienākšanu, piemēram, ostām un dzelzceļu. Mēs varam būt ļoti lepni un priecīgi, ka ir šāda NATO vienība Latvijas teritorijā, jo tā pilnīgi noteikti stiprina mūsu valsts drošību un neatkarības saglabāšanu," sacīja ģenerālleitnants Graube.

 Saskaņā ar pieņemto lēmumu NATO samitā Velsā, šā gada vasarā tika uzsākts darbs pie NATO spēku integrācijas vienības (NSIV) izveides Latvijā, un 1. septembrī NSIV ieguva starptautiska militārā štāba statusu. Tādējādi pirmo reizi valsts vēsturē Latvijā ir izvietots pastāvīgs NATO spēku struktūras štābs. Kopumā Eiropas austrumos ir izvietoti 6 šādi štābi – Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā, un šā gada oktobrī tika pieņemts lēmums par vēl divu štābu izveidi Ungārijā un Slovākijā.

NSIV galvenais uzdevums būs veicināt ātru un koordinētu Alianses paaugstinātas gatavības spēku izvēršanu reģionā, sniegt atbalstu kolektīvās aizsardzības plānošanā un piedalīties militāro mācību koordinēšanā. NSIV izveides noteikumi paredz, ka štābā strādās 40 karavīri, no kuriem puse būs Latvijas pārstāvji, bet otra puse sabiedroto valstu pārstāvji.

Dalies ar šo ziņu