Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē piemin Pirmā pasaules kara beigu gadadienu

Latvijā
Sargs.lv
piemiņa
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

8. novembrī Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē NATO karavīri pieminēja Pirmā pasaules kara beigu gadadienu, godinot Pirmajā un Otrajā pasaules karā kritušos.

Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē piemin Pirmā pasaules kara beigu gadadienu

Ceremonija sākās ar divu minūšu klusuma brīdi, kuru atklāja divi taurētāji no Lielbritānijas karaliskā militārā orķestra, atskaņojot “Late Post”. Piemiņas ceremonijā piedalījās  arī Gaisa spēku komandieris pulkvedis Armands Saltups.

Lai godinātu kritušos varoņus, NATO karavīri pie apģērba bija piesprauduši sarkanas magones un sarkanbaltsarkanās lentītes.

Piemiņas diena vairākās Eiropas valstīs ir plaši zināma kā Magoņu diena, jo šajā dienā kritušos godina, pie apģērba piespraužot mākslīgu sarkanās magones ziedu.

Savukārt Latvijas iedzīvotāji novembrī pie apģērba piesprauž sarkanbaltsarkanu lentīti, kas norāda uz 1919. gada 11. novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā uzvara pār Bermonta karaspēku. Sarkanbaltsarkanās lentītes novembrī nēsājamas ar stūriem uz augšu, veidojot burtu “V”, kas simbolizē uzvaru.

1918.gada 11.novembrī stājās spēkā pamiera vienošanās, noslēdzot vairāk nekā četrus gadus ilgušo karu. Vienpadsmitā mēneša vienpadsmitās dienas vienpadsmitā stunda, kad tika parakstīts Kompjeņas pamiers, kurš pārtrauca karadarbību Pirmā pasaules kara frontēs, kļuvusi par brīdi, kurā tiek pieminēti visos 20.gadsimta karos kritušie, neskatoties uz to, ka pēc Pirmā pasaules kara sekoja daudzi citi konflikti.

Piemiņas svētdiena parasti tiek atzīmēta novembra otrajā svētdienā. Lielbritānijā par godu Pirmā pasaules kara beigu gadadienai piemiņas brīžos tiek godināti karos bojāgājušie.

Jau ziņots, ka oktobrī uz Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē nogādāts aprīkojums un ieradušies karavīri, lai izveidotu pārvietojamu NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābu, kas darbosies mācību “Arrcade Fusion 2015” laikā no 9. līdz 17. novembrim.

Mācību “Arrcade Fusion 2015” mērķis ir demonstrēt NATO spējas ātri izvērsties alianses dalībvalstu teritorijā, veikt nepieciešamo koordināciju ar uzņemošās valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī praksē pārbaudīt atsevišķus NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības koncepta elementus darbībai pašreizējā starptautiskajā drošības vidē.

Kopš 1992. gada, kad tika izveidots NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābs, gandrīz katru gadu tiek rīkotas tā mācības. Pēdējos divus gadus mācības “Arrcade Fusion” norisinājās Lielbritānijā.

Sabiedroto spēku augstākā virspavēlniecība Eiropā gatavo NATO spēka struktūru mācību dienas kārtību un mācības “Arrcade Fusion 2015” ir vienas no NATO mācībām, kas tiek rīkotas Latvijā. Mācības “Arrcade Fusion 15” kopā ar citiem pasākumiem reģiona drošības stiprināšanai tika apstiprinātas pērn NATO samitā Velsā, tādējādi demonstrējot alianses dalībvalstīm un potenciālajiem pretiniekam NATO spēju un apņemšanos nodrošināt kolektīvo aizsardzību.


Pašreiz NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābs atrodas desmit mēnešu ilgā dežūrrežīmā un NATO Eiropas spēku virspavēlnieka uzdevumā ir gatavs tikt izvietots un darboties jebkur pasaulē.

Korpusa štābs ir viens no NATO operāciju rajonā neilgā laikā izvietojamiem operacionālajiem štābiem. Iesaistoties NATO Reaģēšanas spēkos, tas spēj pildīt sauszemes komponenta štāba funkcijas. Tas var tikt aktivizēts arī Eiropas Savienības vai koalīcijas spēku operāciju vadīšanai.

Tas dibināts 1992. gadā Vācijā, bet kopš 2010.gada ir izvietots Lielbritānijā, Glosterā, līdz ar to 60 procentus no kopējā štāba personālsastāva veido Lielbritānijas Bruņoto spēku karavīri. Tajā darbojas vēl aptuveni 15 alianses dalībvalstu karavīri, tostarp no Lietuvas un Latvijas. Abu Baltijas valstu virsnieki dienestu Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābā sāka 2014. gadā.

Dalies ar šo ziņu