Latvijas karavīri trenējas kopā ar sabiedrotajiem mācībās “Trident Juncture 2015”

Ārvalstīs
Sargs.lv
Trident Juncture
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Vairāk nekā 250 Latvijas karavīru Spānijā kopējās Baltijas valstu vienības - Baltijas bataljona - sastāvā piedalās kopš 2002. gada plašākajās NATO militārās mācībās "Trident Juncture 2015". Mācību aktīvā fāze norisinās no 21. līdz 6. novembrim.

Latvijas karavīri trenējas kopā ar sabiedrotajiem mācībās “Trident Juncture 2015”

Mācībās “Trident Juncture” Sauszemes spēku kājnieku brigādes 2. bataljona karavīri Baltijas bataljona sastāvā kopā ar lietuviešiem un igauņiem brigādes ietvaros pilda vieglo kājnieku uzdevumus, trenējoties San Georgio poligonā, Spānijā.

Sadarbība notiek ne tikai ar Baltijas valstīm, bet arī citiem NATO sabiedrotajiem – piemēram, Spānijas bruņoto spēku karavīriem, ar kuriem pagājušonedēļ tika kopīgi veikts patruļas uzdevums. Tāpat Latvijas rotā ir integrēti arī ASV karavīri.

Latviešu uzdevumi Spānijā ir veikt patruļas, uzbrukuma un aizsardzības uzdevumus, turklāt ne tikai lauka apstākļos, bet arī apdzīvotā vietā.

“Mācībās “Trident Juncture” viens no pirmajiem izaicinājumiem bija tieši došanās uz mācībām – bruņotie spēki izmanto šīs mācības, lai trenētu pārvietošanos tāpat, kā tā tiktu veikta, ja karavīri dotos pildīt uzdevumu NATO Reaģēšanas spēku sastāvā. Tas bija labs treniņš, kā aizvest vienību uz citu operacionālo rajonu salīdzinoši īsā laikā,” uzsver 2.bataljona 2. kājnieku rotas komandieris kapteinis Arnis Mežals.

“Otrais izaicinājums ir taktiskais – sadarboties ar dažādām vienībām starptautiskā vidē, profesionāli izpildot dotos uzdevumus. Lai to paveiktu, ļoti labi jāzina angļu valoda, doktrīnas, jāpārzina atšķirības sakaru sistēmās, dažādu valstu ekipējumu un ieroču specifika. Ar Lietuvu un Igauniju mums izveidojusies cieša sadarbība, bet būs ļoti vērtīgi sadarboties arī ar tiem sabiedrotajiem, ar kuriem tik bieži netiekamies mācībās,” paskaidroja kapteinis Mežals.

Lauka taktiskajā vingrinājumā mācībās “Trident Juncture 2015” piedalās vairāk nekā 36 000 karavīru, kas ir četras brigādes līmeņa vienības. Mācībās piedalās arī vairāk nekā 60 kuģu un zemūdeņu, kā arī vairāk nekā 140 lidmašīnu un helikopteru. Kopumā mācībās tiks iesaistīti aptuveni 230 dažādi militāras tehnikas veidi no visiem spēka veidiem un ieroču šķirām.

Ar šīm mācībām noslēgsies virkne nacionālo un starptautisko mācību, kurās vienības tika gatavotas dežūrai NATO Reaģēšanas spēkos. Latvijā šādas mācības bijušas "Gungnir" un "Saber Strike", kurās savietojamību uzlaboja triju Baltijas valstu kopīgā militārā vienība - Baltijas bataljons.

Mācībās pārbaudīs arī jaunizveidotās NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības funkciju darbību, lai palielinātu alianses krīzes reaģēšanas spējas.

Dalies ar šo ziņu