NATO mācību “Arrcade Fusion 15” pirmie soļi Baltijas valstīs

Militārās mācības
Pēc jungtinisstabas.lt un BNS materiāliem
4BE3EF8734DB4310AD2A3E9B8714467A.jpg

Nedēļas nogalē Klaipēdas ostā, Lietuvā, ieradās kuģis ar NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba aprīkojumu, tādējādi sākot  sagatavošanās posmu Baltijas valstīs notiekošajām korpusa štāba ikgadējām mācībām “Arrcade Fusion 15”.

NATO mācību “Arrcade Fusion 15” pirmie soļi Baltijas valstīs

“Šī ir lieliska iespēja pārbaudīt stratēģisko personāla un aprīkojuma ierašanos no loģistiskas viedokļa,” sacīja korpusa štāba pārstāvis, brigādes ģenerālis Torstens Gersdorfs.

Ar kuģi “MV EDDYSTONE” tika atvesti aptuveni 350 transporta līdzekļi un vairāk nekā 100 konteineri ar aprīkojumu, kas tālāk dosies uz mācību norises vietām Lietuvā, Latvijā un Igaunijā. Aprīkojuma saņemšanai, transportēšanai un uzstādīšanai pirms tam ar lidmašīnu ieradās vairāk nekā 200 speciālistu.

No 12. līdz 18. oktobrim transporta līdzekļu kolonnas dosies uz Viļņu un Lielvārdi, lai tur izveidotu divus pārvietojamus štābus, kas darbosies mācību “Arrcade Fusion 2015” laikā. Lietuvā izvietotais štābs vadīs un pārraudzīs loģistikas piegādes štābam, kas tiks izveidots Latvijā. Aprīkojuma pārvietošana iezīmē šā gada mācību “Arrcade Fusion 2015” sākumu.

Mācības “Arrcade Fusion 15” sarežģīta un dinamiska fiktīva scenārija ietvaros pārbaudīs NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba spēju kontrolēt simulētu vienību izveidošanu. Scenārijs sniegs iespēju mācību novērtētājiem iejusties reālu globālo draudu vidē, lai pārbaudītu štāba personāla spējas izstrādāt inovatīvus un pragmatiskus risinājumus.

“Mans mērķis ir novērtēt mūsu spēju izvietot štābu, pārbaudīt NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienības izveidošanu un stiprināt partnerību ar sabiedrotajiem, jo īpaši Baltijas valstīs,” norāda NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba komandieris ģenerālleitnants Tims Evanss.

Mācību laikā pirmo reizi pārbaudīs Latvijā, Lietuvā un Igaunijā izveidoto NATO komandvadības elementu darbību. Šīs mācības sniegs unikālu iespēju NATO Spēku integrācijas vienībai mācīties, gūt pieredzi, kā praktiski pielietot spēku uzņemšanas procedūras kopā ar operāciju plānošanas apsvērumiem.

“Šobrīd, kad notiek NATO Spēku integrācijas vienību attīstība, mācības “Arrcade Fusion 15” sniedz iespēju NATO komandvadības elementiem mācīties un gūt pieredzi,” uzsver NATO Komandvadības elementa Lietuvā vadītājs pulkvedis Jakobs Larsens.”

Uzņemošās valsts un NATO daudznacionālās un daudzveidīgās zināšanas sekmēs NATO Spēku integrācijas vienības spēju izvietot Baltijas valstīs Sevišķi ātras reaģēšanas vienību un citus tai piederošus spēkus.

Dalies ar šo ziņu