Čehijā norisinās NATO mācības “Ample Strike”

Ārvalstīs
Pēc ac.nato.int materiāliem
mācības Čehijā
Foto: Foto: army.mil

No 31. augusta līdz 22. septembrim Čehijā, Dienvidmorāvijā norisinās liela mēroga NATO mācības „Ample Strike”, kurās piedalīsies vairāk nekā 1200 karavīru no 17 NATO valstīm, tai skaitā Latvija. Šveice un Austrija nosūtīs uz mācībām novērotājus.

Čehijā norisinās NATO mācības “Ample Strike”

Mācību aktīvā fāze norisināsies no 7. līdz 19. septembrim.

Mācību uzdevums ir uzlabot tuvā gaisa atbalsta kontrolieru un lidmašīnu pilotu sadarbību un savietojamību starptautiskā vidē, atbalstot Sauszemes spēku operācijas, kā arī trenēt un sertificēt tuvā gaisa atbalsta kontrolierus veikt standartizētas procedūras.

Čehijas bruņotie spēki savukārt šajās mācībās trenējas sniegt uzņemošās valsts atbalstu sabiedroto spēkiem.

Scenārijs „Ample Strike” ir bijis līdzīgs visus pēdējos četrus gadus.

Mācību fāze, kurā tuvā gaisa atbalsta kontrolieri sniegs atbalstu Sauszemes spēkiem, lai notiks bijušās lidostas teritorijā Bečinē, un mācību uzdevumi, kas paredz gaisa atbalsta izsaukšanu pilsētvidē, norisināsies militārajā bāzē Vičenicē. Savukārt kaujas šaušanas uzdevumi norisināsies Libavas poligonā. „Ample Strike” norisināsies Namestas helikopteru bāzē, Kaslavā, kā arī Libavas un Boletičes poligonos. Salīdzinot ar pagājušo gadu, mācību aktīvā fāze norisinās par nedēļu ilgāk.

Mācības atbalstīs lidmašīnas „L-39” un helikopteri „Mi-17” no Slovākijas, „Learjet” lidmašīnas no Vācijas, lidmašīnas „PC-9” no Slovēnijas, kā arī helikopteri AH-64 Apache” no ASV.  Tāpat mācībās atbalstu sniegs arī Čehijas iznīcinātāji „JAS 39 Gripen”.

Dalies ar šo ziņu