Vācija un ASV izvedīs NATO operācijas ietvaros Turcijā izvietotos zenītraķešu kompleksus "Patriot"

Tehnika un ekipējums
BNS/AFP/AP

Patriot
Foto: Foto: US DoD

Vācija un ASV jau līdz gada beigām izvedīs no Turcijas zenītraķešu kompleksu "Patriot" baterijas, kuras tur tika izvietotas pirms divarpus gadiem, lai pasargātu Turcijas teritoriju saistībā ar tās kaimiņvalstī Sīrijā notiekošo pilsoņu karu, paziņojusi Vācijas Aizsardzības ministrija.

Vācija un ASV izvedīs NATO operācijas ietvaros Turcijā izvietotos zenītraķešu kompleksus "Patriot"

Vācijai NATO operācijas "Active Fence" mandāts beigsies gan tikai nākamā gada 31. janvārī, bet ASV - jau šogad oktobrī.

Svētdien izplatītajā ASV un Turcijas kopīgā paziņojumā uzsvērts, ka nepieciešamības gadījumā oktobrī izvestos kompleksus "Patriot" ASV nogādās Turcijā nedēļas laikā. Tāpat ASV Turcijas aizsardzībai nodrošinās Jūras spēku kuģu klātbūtni Vidusjūrā.

Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leijena paziņojusi, ka galvenie ar Sīriju saistītie draudi Turcijai tagad ir no grupējuma "Islāma valsts", kam nav raķešu, tādēļ zenītraķešu kompleksi "Patriot" Turcijā nav nepieciešami.

Līdz ar divām raķešu sistēmas "Patriot" baterijām no Turcijas tiks izvesti 250 Vācijas karavīri, kas tās apkalpo. Gan zenītraķešu kompleksi, gan karavīri ir izvietoti Turcijas dienvidu pilsētā Kahramanmarašā.

2013. gada janvārī NATO izvietoja Turcijā, Sīrijas robežas tuvumā, zenītraķešu kompleksus "Patriot". Sešu "Patriot" bateriju – divu no ASV, divu no Vācijas un divu no Nīderlandes – izvietošana notika, atsaucoties uz lūgumu, ko Turcija  izteica NATO. Nīderlandes kontingentu šogad nomainīja Spānijas kontingents.

2012. gada novembrī Turcija lūdza NATO izvietot "zeme–gaiss" tipa raķetes "Patriot", kad vairākas reizes no nemieru pārņemtās Sīrijas teritorijas raidīti šāviņi nokrita robežas Turcijas pusē, nogalinot kopumā piecus civiliedzīvotājus.

NATO iepriekš paziņoja, ka raķešu "Patriot" izvietošanai būs tikai aizsardzības raksturs un šīs raķetes netiks izmantotas uzbrukumam vai lidojumu aizlieguma zonas ieviešanai.

Dalies ar šo ziņu