NATO mācībās „Trident Juncture” piedalīsies vairāk nekā 36 000 karavīru no 30 valstīm

NATO
Pēc jfcbs.nato.int materiāliem

10A841D900284A2C85FE8F97CDA19E9B.jpg

Mācības, kurās piedalīsies vairāk nekā 36 000 karavīru no vairāk nekā 30 alianses dalībvalstīm un partnervalstīm notiks Itālijā, Portugālē, Spānijā un Atlantijas okeānā un Vidusjūrā, kā arī Kanādā, Norvēģijā, Vācijā, Beļģijā un Nīderlandē. Tās norisināsies no 3. oktobra līdz 6. novembrim.

NATO mācībās „Trident Juncture” piedalīsies vairāk nekā 36 000 karavīru no 30 valstīm

Šīs būs lielākās mācības, ko alianse organizējusi kopš 2002.gada, un tās sastāvēs no  diviem vingrinājumiem.  Štāba vingrinājums, kurā tiks pārbaudīti stratēģiskā un operacionālā līmeņa virsnieki, kā arī Eiropas Savienības un Āfrikas Savienības pārstāvji, notiks no 3. līdz 16. oktobrim. Savukārt  lauka taktiskais vingrinājums notiks no 21. oktobra līdz 6. novembrim.

Ar mācībām „Trident Juncture”  noslēgsies virkne nacionālo un starptautisko mācību, kurās vienības tika gatavotas dežūrai NATO Reaģēšanas spēkos. Latvijā šādas mācības bijušas „Gungnir” un „Saber Strike”, kurās  savietojamību uzlaboja triju Baltijas valstu kopīgā militārā vienība - Baltijas bataljons.  

Mācības  „Trident Juncture 2015” demonstrēs NATO spējas modernās karadarbības apstākļos un pierādīs alianses gatavību un apņēmību likt lietā savas kaujas spējas, lai reaģētu uz esošajiem un potenciālajiem draudiem. Vairāk nekā 12 starptautiskas liela mēroga organizācijas, tai skaitā Eiropas Savienība un Āfrikas  Savienība, arī piedalīsies šajās mācībās, kas liecina par alianses ieguldījumu visaptverošās pieejas realizēšanā.

Mācības sniegs iespēju vienībām un komandvadības struktūrām uzlabot operacionālas spējas. Mācību uzdevumos iesaistīsies Gaisa, Sauszemes un Jūras spēki, kā arī Speciālo operāciju spēku vienības dažādās valstīs vienlaicīgi, turklāt mācībās piedalīsies arī dažādi štābi, kas palīdzēs uzlabot alianses spēju spektru.

„Mācību uzdevums ir trenēt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus – augstas gatavības tehnoloģiski attīstītus starptautiskus spēkus, kas sastāv no gaisa, sauszemes, jūras un speciālo operāciju spēku vienībām,” uzsver ģenerālis Hanss Lotārs Domroze, Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris. „Reaģēšanas spēku attīstīšana ir viens no svarīgākajiem elementiem NATO centienos būt gataviem reaģēt uz jaunajiem drošības izaicinājumiem. „

Trident Juncture 2015” pārbaudīs, kā mūsu koncepcijas un procedūras strādā krīzes situācijās, jo mūsu uzdevums ir vienmēr būt gataviem aizsargāt mūsu cilvēkus, teritoriju un vērtības, kas ir alianses pamatā.”

Mācībās pārbaudīs arī  jaunizveidoto NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienību, lai palielinātu alianses krīzes reaģēšanas spējas.

„Trident Juncture 2015” noslēgumā Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā tiks sertificēts komandēt NATO Reaģēšanas spēkus, ja tie tiks aktivizēti 2016. gadā.

Štāba vingrinājumā piedalīsies Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā, Spānijas NATO Ātrās izvēršanas korpuss, Lielbritānijas Jūras spēki, Itālijas Apvienoto spēku Gaisa komponentes pavēlniecība, ASV Speciālo operāciju pavēlniecība Eiropā, Apvienotā loģistikas atbalsta grupa no Apvienoto spēku pavēlniecības štāba Brunsumā , Daudznacionālais ķīmiskā, bioloģiskā, radioloģiskā un kodolpiesārņojuma draudu novēršanas bataljons Polijas vadībā, Vācijas vadītā Operacionālās komunikācijas kaujas grupa un vairāk nekā desmit starptautisko organizāciju, humanitārās palīdzības aģentūru un nevalstisko organizāciju.

Lauka taktiskajā vingrinājumā piedalīsies vairāk nekā 36 000 karavīru, kas ir četras brigādes līmeņa vienības. Mācībās piedalīsies vairāk nekā 60 kuģu un zemūdeņu, kā arī vairāk nekā 140 lidmašīnu un helikopteru. Kopumā mācībās tiks iesaistīti aptuveni 230 dažādi militāras tehnikas veidi no visiem spēka veidiem un ieroču šķirām.

Dalies ar šo ziņu