Rīgā ienāk vairāki NATO 2. pastāvīgās Jūras spēku grupas kuģi

Latvijā
Pēc navaltoday.com un mc.nato.int materiāliem
FD590B924327473CAE3A66F4133C76C2.jpg

22. maijā ostas vizītē Rīgā ienāks trīs NATO 2. pastāvīgās Jūras spēku grupas kuģi - „Vicksburg”, Tromp” un „Goksu”, kuri šeit uzturēsies līdz 26. maijam.

Rīgā ienāk vairāki NATO 2.pastāvīgās Jūras spēku grupas kuģi

Vizītes mērķis ir turpināt sadarbību ar NATO sabiedrotajiem un reģionālajiem partneriem, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas reģionā.

Vizītes laikā kuģu grupas vadība un kuģu komandieri tiksies ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, Jūras spēku flotiles komandieri jūras kapteini Juri Rozi un Rīgas pašvaldības vadību. Savukārt kuģa „Vicksburg” komanda piedalīsies vairākos sociālos projektos.

„NATO 2. pastāvīgās Jūras spēku grupa (Standing NATO Maritime Group Two) ir viena no četrām alianses pastāvīgajām kuģu grupām. Tās nolūks ir nodrošināt NATO klātbūtni un palielināt situācijas izpratni par to, kas notiek alianses ūdeņos. Demonstrējot NATO klātbūtni un solidaritāti, mūsu uzdevums ir aizkavēt, aizstāvēt un novērst nelikumīgas darbības. Mēs esam NATO vienība, un mēs esam gatava un pieejama, lai arī kādu uzdevumu mums dotu NATO,” intervijā „Naval Today” sacīja kontradmirālis Breds Viljamsons, NATO 2. pastāvīgās Jūras spēku grupas komandieris

NATO 2.pastāvīgo Jūras spēku grupu pašreiz veido pieci kuģi: ASV Jūras spēku vadāmo raķešu kreiseris „Vicksburg”, kurš ir grupas flagmanis, Kanādas Jūras spēku fregate „Fredericton”, Turcijas Jūras spēku fregate „Goksu”, Nīderlandes Jūras spēku fregate „Tromp” un Vācijas Jūras spēku atbalsta kuģis „Spessart”.          

NATO 2. pastāvīgās Jūras spēku grupa Baltijas jūrā ienāca, lai piedalītos ASV rīkotajās jūras mācībās „Baltops, kas no 5. līdz 20.jūnijam notiks Baltijas jūrā un Polijā un tajās piedalīsies vairāk nekā 4 500 karavīru no 14 alianses dalībvalstīm, tostarp arī Latvijas, kā arī trijām partnervalstīm – Somijas, Zviedrijas un Gruzijas. Tajās piedalīsies arī NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa, kopumā iesaistot aptuveni 47 kuģus un 49 dažāda veida gaisa kuģus. Mācības „Baltops” ir iekļautas NATO vadīto mācību sērijā „Allied Shield”. 

Pirms ienākšanas Baltijas jūrā, grupas kuģi piedalījās NATO Jūras spēku pavēlniecības vadītajās pretzemūdeņu cīņas mācībās Dynamic Mongoose”, kuras no 4. līdz 13. maijam notika Ziemeļjūrā un Skageraka jūras šaurumā.   

„Šajās mācības mūsu jūrniekiem bija lieliska iespēja pilnveidot savas prasmes un iemaņas sarežģītu uzdevumu virknē un apgrūtinātos apstākļos,” sacīja kuģu grupas komandieris.

Pašreiz Baltijas jūrā uzturas arī NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupas kuģi, kuri kopā ar Latvijas vadītās Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras kuģiem piedalās militārajās mācībās „Open Spirit 2015”.

Dalies ar šo ziņu