Eksperti uzsver kiberaizsardzības nozīmi Eiropas drošībā

Ārvalstīs
Sargs.lv
011F30FBECF74967BE7D2CD619C7E68F.jpg

No 25. līdz 26. martam konferences „Kiberaizsardzība Eiropā” laikā eksperti diskutēja par kiberaizsardzības jautājumiem un secināja, ka mūsdienu drošības situācijas kontekstā nepieciešams vairāk pievērst uzmanību kiberaizsardzības jautājumiem.

Eksperti uzsver kiberaizsardzības nozīmi Eiropas drošībā

Atklājot konferenci, Dr. Katrīna Zūdere, Vācijas Federatīvās Republikas Federālās Aizsardzības ministrijas valsts sekretāre uzsvēra, ka kiberaizsardzības jautājumi mūsdienās ieņem arvien būtiskāku lomu aizsardzības nozarē un aicināja Eiropas aizsardzības jomas pārstāvjus un uzņēmējus sadarboties ciešāk. „Kiberaizsardzība viennozīmīgi ir komandas sports,” sacīja Dr. K. Zūdere.

„Lai pielāgotos mūsdienu drošības situācijai, nepieciešams lauzt dažus mītus par kiberaizsardzību. Pirmkārt, kiberaizsardzība galvenokārt ir stratēģisks, nevis tikai tehnisks jautājums. Kiberuzbrukumi ietekmē lēmumu pieņemšanu politikā, rūpniecībā un uzņēmējdarbībā un tiem nepieciešama atbilstoša atbilde. Otrkārt, būtiski uzlūkot kiberaizsardzību kā daļu no kopīgas politikas un notikumiem. Ikviens kiberuzbrukums valsts sistēmām, neskatoties uz to, vai tas būs saistīts piemēram ar starpvalstu konfliktu, teroristu uzbrukumu vai valsts rīcībspējas ierobežošanu, ir skatāms plašākā politiskā kontekstā,” uzrunājot konferences dalībniekus, uzsvēra Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

Pēc diskusijas Aizsardzības ministrija plāno apkopot gūtos secinājumus un priekšlikumus, kā arī prezentēt tos ES dalībvalstīm un institūcijām, lai uzlabotu kiberaizsardzību Eiropā. Sagaidāms, ka konferencē gūtie secinājumi sniegs ievērojamu pienesumu ES diskusijās par šo salīdzinoši jauno tematu.

Tā kā kiberaizsardzības jautājumi ieņem aizvien nozīmīgāku lomu mūsdienu drošības dienas kārtībā, Latvijas prezidentūra ES Padomē 2015. gada pirmajā pusē par vienu no savām trīs prioritātēm izvirzījusi Digitālu Eiropu. Kiberdrošība un aizsardzība ir neatņemamas šīs prioritātes sastāvdaļas.

Konference „Kiberaizsardzība Eiropā” norisinājās 25. līdz 26. martam, Berlīnē, Vācijā un to organizēja Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija kopā ar Vācijas Federatīvās Republikas Aizsardzības ministriju. Kiberaizsardzības jautājumus pārrunāja četrās paneļdiskusijās – ietekme uz ES Kiberaizsardzības politikas nostādnēm, ES Savstarpējās palīdzības klauzula kiberdrošības kontekstā, Kiberaizsardzība ES vadītajās militārajās operācijās, civilmilitārā sadarbība kiberaizsardzībā. 

Dalies ar šo ziņu