Berlīnē diskutēs par Eiropas kiberaizsardzību

Ārvalstīs
Sargs.lv
kiberdrošība

No 25. līdz 26. martam Latvijas Aizsardzības ministrija kopā ar Vācijas Federatīvās Republikas Aizsardzības ministriju Berlīnē organizē konferenci „Kiberaizsardzība Eiropā”.

Berlīnē diskutēs par Eiropas kiberaizsardzību

Kiberaizsardzības jautājumus pārrunās četrās paneļdiskusijās – ietekme uz ES Kiberaizsardzības politikas nostādnēm, ES Savstarpējās palīdzības klauzula kiberdrošības kontekstā, Kiberaizsardzība ES vadītajās militārajās operācijās, civilmilitārā sadarbība kiberaizsardzības jomā.

Konferenci atklās Dr.Katrīna Zūdere, Vācijas Federatīvās Republikas Federālās Aizsardzības ministrijas valsts sekretāre, un dalībniekus uzrunās Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

Diskusijā par civilmilitāro sadarbību kiberaizsardzības jomā piedalīsies arī Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības zemessargs Ēriks Dobelis, lai iepazīstinātu konferences dalībniekus ar Latvijas pieredzi kiberaizsardzības spēju veidošanā. Diskusiju vadīs aizsardzības ministra padomnieks informācijas tehnoloģiju un starptautiskās drošības jautājumos Jānis Kažociņš.

Pēc diskusijas Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija plāno apkopot gūtos secinājumus un priekšlikumus, kā arī prezentēt tos ES dalībvalstīm un institūcijām, lai uzlabotu kiberaizsardzību Eiropā. Sagaidāms, ka konferencē gūtie secinājumi sniegs ievērojamu pienesumu ES diskusijās par šo salīdzinoši jauno tematu.

Konference pulcēs vairāk nekā 100 dalībnieku, tostarp politikas veidotājus, augsta līmeņa amatpersonas no ES institūcijām (tai skaitā pārstāvjus no Eiropas Ārējās darbības dienesta, Eiropas Aizsardzības aģentūras, Eiropas tīklu un informācijas drošības aģentūras, ES Padomes darba grupām), pārstāvjus no 19 ES dalībvalstīm, kā arī rūpniecības, akadēmiskās vides un nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

Tā kā kiberaizsardzības jautājumi ieņem aizvien nozīmīgāku lomu mūsdienu drošības dienas kārtībā, Latvijas prezidentūra ES Padomē 2015. gada pirmajā pusē par vienu no savām trīs prioritātēm izvirzījusi Digitālu Eiropu. Kiberdrošība un aizsardzība ir neatņemamas šīs prioritātes sastāvdaļas.

Dalies ar šo ziņu