Latvijas pārstāvis piedalās Sabiedroto ātrās reaģēšanas spēku štāba mācībās „Arrcade Fusion”

NBS
Pēc ARRC materiāliem
Arrcade Fusion

Mācībās „Arrcade Fusion”, kas no 3. līdz 21.novembrim norisinājās Kornvolā, Lielbritānijā, tika pārbaudīta Sabiedroto ātrās reaģēšanas spēku štāba (ARRC) spējas, komandējot divus divīzijas līmeņa štābus un vienu brigādes līmeņa štābu no Eiropas un Ziemeļamerikas. 450 karavīru lielais štābs mācību palielinājās līdz 1000 karavīriem, savukārt kopumā mācībās piedalījās ap 2000 karavīru un civilo pārstāvju.

Latvijas pārstāvis piedalās Sabiedroto ātrās reaģēšanas spēku štāba mācībās „Arrcade Fusion”

Divi Baltija valstu virsnieki – Lietuvas pārstāvis pulkvežleitnants Živlinas Gaubis un Latvijas pārstāvis pulkvežleitnants Igors Kļaviņš, kas pilda dienesta pienākumus Sabiedroto ātrās reaģēšanas spēku štābā - arī piedalījās šajās mācībās.

Pulkvežleitnantam I. Kļaviņam ir daudzu NATO starptautisko operāciju pieredze. „Esmu piedalījies daudzās militārajās mācībās, bet šīs ir īpaši interesantas, jo esmu iesaistīts plānošanas procesā un mācību vadībā,” viņš uzsver.

Šajās mācībās piedalās arī vienības no ARRC partnervalstīm – Čehijas, Kanādas, Itālijas un ASV, kā arī Kataras, Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Jordānas.

Sabiedroto ātrās reaģēšanas spēku štābs atrodas Lielbritānijā un 60% personālsastāva ir briti, pārējais personālsastāvs ir no 15 citām NATO valstīm.

Nosūtot NBS pārstāvjus dalībai ātrās reaģēšanas spēku štābā, Latvija gūtu operacionālo pieredzi vienā no vadošajiem NATO štābiem.

 Nacionālie bruņotie spēki (NBS) pirmo reizi ir pārstāvēti NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas spēku štābā, saskaņā ar šā gada vasaras lēmumu valdībā.

Sabiedroto ātrās reaģēšanas spēku štābs ir kritiski svarīgs Ziemeļatlantijas organizācijas ambīciju līmeņa nodrošināšanai un gan liela, gan maza mēroga apvienoto operāciju izpildei.

Dalies ar šo ziņu