NATO nosauc nosacījumus attiecību atjaunošanai ar Krieviju; pieprasa izvākt karaspēku no Ukrainas

NATO
LETA--LENTA.RU/AFP
Pšeļs
Foto: Foto: NATO

NATO ir gatava atjaunot attiecības ar Krieviju ar nosacījumu, ka Maskava sāks ievērot starptautiskās tiesības un saistības, kuras tā uzņēmusies Ukrainas krīzes atrisināšanai, paziņojis NATO informācijas biroja vadītājs Krievijā Roberts Pšeļs.

NATO nosauc nosacījumus attiecību atjaunošanai ar Krieviju; pieprasa izvākt karaspēku no Ukrainas

"Krievija solīja, ka darīs visu iespējamo, lai robeža starp suverēnu Ukrainu un suverēnu Krieviju kļūtu par īstu robežu, lai tur nebūtu brīvas cilvēku un ieroču pārvietošanas. Taču līdz šodienai tas nav noticis. Krievija solīja izmantot savu ietekmi," intervijā radiostacijai "Kommersat FM" pavēstīja Pšeļs.

Pēc viņa teiktā, NATO uzskata Krieviju par vēlamu partneri. "Problēma ir tajā, ka Krievija ir beigusi uzvesties kā partneris. Ir [Krievijas] budžets, jā, katram ir tiesības palielināt izdevumus aizsardzībai, taču divas trešdaļas šī budžeta ir noslēpums, slepenība, un turklāt mēs paši redzam, ka liela daļa šīs naudas aiziet aizsardzībai," sacīja Pšeļs.

Krievijas karaspēks joprojām atrodas Ukrainas teritorijā, turklāt, neraugoties uz daļējo karaspēka atvilkšanu, tiešā Ukrainas robežas tuvumā atrodas spēcīgas Krievijas karaspēka vienības, piektdien sacīja NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs.

"Mēs esam pieredzējuši diezgan lielu Krievijas bruņoto spēku izvešanu no Ukrainas, bet nešaubieties - Ukrainas teritorijā joprojām ir Krievijas karaspēks," žurnālistiem NATO militārajā štābā netālu no Monsas Beļģijā sacīja ģenerālis.

Dažas Krievijas karaspēka vienības, kas bija izvietotas Krievijā netālu no robežas, šo apvidu pametušas, bet citas grasās pamest.

"Bet bruņotie spēki, kas tur paliek un neizrāda nekādas pazīmes, ka taisītos šo apvidu pamest, ir ļoti, ļoti spēcīgi bruņotie spēki," viņš sacīja.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, alianses militāro štābu apmeklējot pirmo reizi, sacīja, ka Krievija Ukrainā joprojām pārkāpj starptautiskās tiesības.

"Tā kā Krievijai ir karaspēks Ukrainā, viņi joprojām pārkāpj Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti," sacīja ģenerālsekretārs.

Turot savu karaspēku pie Ukrainas robežas, Krievija destabilizē situāciju kaimiņvalstī, viņš piebilda.

Alianse turpinās pieprasīt, lai Krievija izvāc savu karaspēku no Ukrainas un atvelk armiju no Ukrainas pierobežas, uzsvēra Stoltenbergs.

"Izaicinājumiem, kurus mēs pieredzam Ukrainā, mums ir jārod politisks risinājums, un priekšnosacījums tam, protams, ir pamiera ievērošana," viņš sacīja.

Neskatoties uz Kijevas un Rietumu apgalvojumiem, kā arī daudzajām mediju liecībām par Krievijas armijas regulāro vienību klātbūtni Ukrainas austrumos, kur tās cīnās pret Ukrainas valdības karaspēku, Maskava oficiāli to nav atzinusi. Austrumukrainā sagūstītie Krievijas karavīri tur esot "iemaldījušies", bet kritušie tur atradušies "brīvprātīgi" vai arī sava "atvaļinājuma laikā", parasti skaidro Maskavas amatpersonas.

Dalies ar šo ziņu