Vingrinājumā „Steadfast Pyramid 2014” Latvija attīsta uzņemošās valsts atbalsta spējas

Militārās mācības
Sargs.lv
Steadfast Pyramid 2014
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā no 15. līdz 19. septembrim norisinājās NATO vingrinājums „Steadfast Pyramid 2014”, savukārt no 22. līdz 26. septembrim – NATO vingrinājums „Steadfast Pinnacle 2014”. Abu vingrinājumu mērķis bija pilnveidot augstākā līmeņa virsnieku un komandieru spējas plānot, un vadīt apvienotās operācijas.

Ģenerālis Kalniņš: Vingrinājums „Steadfast Pyramid 2014” demonstrē sabiedroto gatavību reaģēt uz mūsdienu izaicinājumiem

Pirmo reizi Latvijā „Steadfast Pyramid” un „Steadfast Pinnacle” norisinājās 2011. gadā. Saskaņā ar Latvijas un NATO sabiedroto spēku augstāko Transformācijas virspavēlniecības noslēgto vienošanos šīs mācības Latvijā notiks līdz 2018. gadam.

Šogad pirmo reizi NATO vingrinājumā „Steadfast Pyramid” piedalījās arī pārstāvis no Latvijas – Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš, kuram augustā valsts prezidents Andris Bērziņš svinīgā ceremonijā pasniedza brigādes ģenerāļa dienesta pakāpes zīmotnes.

Karavīru zināšanu treniņi – dalība mācībās

„Vislabākā vieta, kur mēs varam iegūt zināšanas, ir atrasties starp cilvēkiem, kam ir liela pieredze operāciju plānošanā un lielu spēku veidu vadībā, kā arī konfliktu risināšanā,” skaidrojot ieguvumus no dalības NATO vingrinājumā „Steadfast Pyramid 2014”, uzsver brigādes ģenerālis L. Kalniņš. „Šajā vingrinājumā piedalījās 26 dalībnieki, no kuriem 23 bija augsta līmeņa plānotāji no NATO komandstruktūrām, NATO spēku struktūrām un NATO Reaģēšanas spēku dalībvalstīm, un tikai trīs dalībnieki pārstāvēja atsevišķas valstis – es un pārstāvji no Somijas un Zviedrijas.”

Zemessardzes komandieris norāda, ka karavīru zināšanu treniņi izpaužas kā dalība mācībās: „Piedaloties šajās mācībās, bruņoto spēku pārstāvjiem un komandējošajām sastāvam tika dota iespēja iepazīties ar pakāpi augstāku pieredzi, plānošanas procesu, kā tas tiek organizēts NATO štābu līmenī.”

Abu vingrinājumu pamatā tika izmantots scenārijs, kas balstīts kolektīvās aizsardzības situācijā, ietverot kompleksus politiskos un militāros hibrīddraudus, savukārt plānojot operācijas, mācību laikā tika izmantota Visaptverošo operāciju plānošanas direktīva, kas ir viens no galvenajiem Alianses apvienoto operāciju plānošanas dokumentiem.

„Scenārijs, kuru izmantojām vingrinājuma laikā, bija ļoti pietuvināts reālajai dzīvei, tam, kas šobrīd notiek pasaulē, sevišķi, saistībā ar Austrumukrainas notikumiem, kā arī citiem notikumiem,” izvērtējot mācību scenāriju, secina brigādes ģenerālis L. Kalniņš. „Šis scenārijs bija vairāk orientēts uz mūsu reģionu, kas ļāva ieskatīties šā brīža drošības problemātikā, un vingrinājuma laikā, redzot piedāvājumus no citām valstīm, saskatīju daudzus risinājumu veidus, ko varētu pielietot tieši Latvijas aizsardzības sistēmas nodrošināšanā.”

Šogad NATO vingrinājums „Steadfast Pyramid 2014” Latvijā tika rīkots ceturto reizi. Uzņemot šīs mācības, Latvija attīsta uzņemošās valsts atbalsta spējas un uzlabo prasmes sadarboties ar citām NATO dalībvalstīm un stratēģiskajiem reģionālajiem partneriem.

Zemessardzes komandieris uzskata, ka no Latvijas puses tika izdarīts viss, lai nodrošinātu mācību norisi, turklāt ir ņemti vērā priekšlikumi no iepriekšējiem gadiem. Vienlaicīgi brigādes ģenerālis L.Kalniņš norāda, ka tas nebūtu bijis paveicams bez sabiedroto atbalsta: „Uzņemot mācības, Latvija var pilnveidot sadarbību ar NATO valstu pārstāvjiem, taču štāba mācības Latvijā nevarētu noorganizēt, ja tajās nepiedalītos pārstāvji no dažādām NATO un programmas „Partnerattiecības mieram” valstīm. Tieši šī mācību vide nodrošina to, ka varam iegūt pieredzi.”

 „Mācību laikā bija jūtama akadēmiskā vide, tolerance pret viedokļiem un tika akceptēts jebkurš priekšlikums no mācību dalībnieku puses, kas kopumā sekmēja labus rezultātus,” raksturojot mācību gaisotni, norāda Zemessardzes komandieris. „Mācību vadītājs ir atvaļinātais ģenerālis Egons Ramms, kura lielā pieredze NATO spēku vadībā kalpoja par lielisku ieguvumu, analizējot mūsu darba rezultātus.”

Intervijas laikā brigādes ģenerālis LKalniņš atklāj, ka ir gandarīts par iespēju piedalīties NATO vingrinājumā „Steadfast Pyramid 2014” un gūtā pieredze noderēs arī turpmāk: „Esmu ļoti apmierināts ar mācību rezultātiem un rosinājis Nacionālo bruņoto spēku vadību apsvērt iespēju arī turpmāk nodrošināt Latvijas pārstāvniecību, kā arī piesaistīt Lietuvas un Igaunijas pārstāvjus.”

Par Zemessardzes komandieri brigādes ģenerāli Leonīdu Kalniņu

Šā gada augustā valsts prezidents Andris Bērziņš svinīgā ceremonijā Zemessardzes komandierim pulkvedim Leonīdam Kalniņam pasniedza brigādes ģenerāļa dienesta pakāpes zīmotnes.

Brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš Nacionālajos bruņotajos spēkos dien kopš 1997.gada. Viņš ieņēmis dažādus amatus Zemessardzē. Būtiska komandējošā sastāva dienesta pieredze iegūta Zemessardzes štābā. No 2011 .gada Leonīds Kalniņš ir Zemessardzes komandieris.

Militāro izglītību brigādes ģenerālis ieguvis Baltijas Aizsardzības koledžā, ASV Armijas vadības un ģenerālštāba koledžā, Harkovas kara inženieru akadēmijā, Viļņas augstākajā pretgaisa aizsardzības koledžā.

Dienesta laikā Leonīds Kalniņš saņēmis Viestura ordeni, kā arī vairākus Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes vadības apbalvojumus.

Dalies ar šo ziņu