Krievijas draudi. Ģenerālis Brīdlovs: NATO guvusi mācības no Ukrainas hibrīdkara

NATO
LETA--UNIAN
Brīdlovs
Foto: Foto: nato.int

NATO ir guvusi mācības no hibrīdkara Ukrainā un pieliks ievērojamas pūles, lai šāds scenārijs neatkārtotos nevienā alianses valstī, apliecinājis NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlovs.

Krievijas draudi. Ģenerālis Brīdlovs: NATO guvusi mācības no Ukrainas hibrīdkara

"Mums ir nepieciešams, lai sabiedrotie būtu iespējami labāk sagatavoti un spētu atšķirt notiekošo. Ne vienmēr viss notiek tik skaidri, kā gadījumā ar "zaļajiem cilvēciņiem"," sacīja ģenerālis, atgādinot par Krievijas armijas karavīriem, kas, tērpušies formās bez atpazīšanas zīmēm, februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, vēsta Lietuvas ziņu portāls "Delfi".

"Tie var būt vienkārši ierindas cilvēki, kas būs problēmas būtība," norādīja ģenerālis Brīdlovs.

"Tā kā mums, pirmkārt, jābūt gataviem atpazīt, kad šāds hibrīdkarš sākas. Otrkārt, mums ir jāsagatavo sabiedrotie, un mums ir jārīkojas tagad, lai viņi spētu efektīvi tikt galā ar tāda tipa karu un konstatēt, ka tas ir iespējamais agresors," skaidroja ģenerālis.

"Galu galā, sākas normāla kolektīvās aizsardzības fāze," viņš piebilda.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, pēc kādiem kritērijiem karavīri atpazīs hibrīdkaru, Brīdlovs sacīja: "Tajā slēpjas visa viltība. Mums ir jātrenējas, mums ir speciālisti, kas spēj orientēties šāda tipa karos, tāpēc mums ir jāapmāca sabiedrotie, lai visi uzreiz spētu atpazīt, kas ir kas."

Pamiers Ukrainas austrumos ir tikai "vārda pēc", uzskata NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlovs.

Nesenās artilērijas apšaudes ir salīdzināmas ar laika posmiem pirms pamiera pasludināšanas, sacīja ģenerālis.

Viņš gan arī atzina, ka ir "cerīgi" noskaņots par jauno vienošanos, kas Ukrainas un prokremlisko kaujinieku starpā tika parakstīta sestdien.

Pirmā vienošanās par pamiera ievērošanu Ukrainas austrumos tika parakstīta 5.septembrī Minskā, tomēr jau vairākkārt tikusi pārkāpta.

"Situācija Ukrainā šobrīd nav laba. Incidentu skaits un izšauto kārtu skaits, un artilērija, kas ir izmantota pāri frontes līnijai pēdējo dienu laikā, ir salīdzināma ar atsevišķiem intensitātes līmeņiem pirms pamiera. Pamiers joprojām tur ir vārda pēc, bet tas, kas notiek uz vietas, ir pilnīgi cits stāsts," uzsvēra ģenerālis.

Kopš pagājušās nedēļas zināms skaits Krievijas karavīru ir pametuši Ukrainu un atgriezušies Krievijā, tomēr joprojām ir gatavi "vērst savu militāro spēku pret Ukrainu".

"Runājot par Krievijas spēkiem uz vietas [Ukrainas austrumos], jā, tie joprojām ir Ukrainas iekšienē," teica ģenerālis Brīdlovs. Aplēses par Krievijas karavīru skaitu Ukrainā viņš nenosauca.

Ukraina un Maskavas atbalstītās bruņotās bandas naktī uz sestdienu parakstīja vienošanos par demilitarizētas buferzonas izveidi valsts austrumos.

Saskaņā ar deviņu punktu vienošanos abas puses piekritušas atvilkt visus smagos ieročus vismaz 15 kilometru attālumā no frontes līnijas, tādējādi izveidojot vismaz 30 kilometrus platu demilitarizēto zonu.

Dalies ar šo ziņu