Līdz šim plašākajos NATO treniņlidojumos Baltijas valstu gaisa telpā piedalās deviņas valstis

NATO
Sargs.lv
NATO Air Policing
Foto: Foto: nato.int

28. maijā noslēdzās NATO Gaisa spēku pavēlniecības Ramšteinā rīkotie jau 18. treniņlidojumi Baltijas valstu gaisa telpā (Baltic Region Training Event – BRTE 18).

Līdz šim plašākajos NATO treniņlidojumos Baltijas valstu gaisa telpā piedalās deviņas valstis

Līdz šim plašākajos NATO treniņlidojumos Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpā piedalījās septiņas NATO un divas alianses programmas „Partnerattiecības mieram” dalībvalstis, un tas kļuva iespējams, jo NATO ir četrkāršojusi gaisa telpas patruļlidmašīnu skaitu Baltijas valstīs.

Patrulēšanu pašreiz veic Polijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem „Mig-29”, kurus atbalsta Lielbritānijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem "Typhoon" no Šauļiem, Lietuvā, kā arī Dānijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem „F-16” no Emari, Igaunijā. Savukārt rezervē atrodas vēl četri Francijas Gaisa spēku iznīcinātāji „Rafale”, kas izvietoti Malborkā, Polijā.

Šajos treniņlidojumos pilnveidoja iznīcinātāju un atbalsta gaisa kuģu sadarbību daudznacionālā vidē, tomēr galveno uzsvaru liekot uz sauszemes un gaisa spēku vienību sadarbību, kā arī darbības, kas saistītas ar gaisa kuģiem ārkārtas situācijās.

Plašākā treniņlidojumu daļa norisinājās Ādažu poligonā, kur Latvijas Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopters „Mi-17” un Igaunijas Gaisa spēku helikopters „R-44””, iznīcinātāji „Rafale”, „Typhoon”, kā arī Zviedrijas Gaisa spēku iznīcinātāji „Gripen” atbalstīja vairāk nekā 20 Baltijas valstu, kā arī Polijas un ASV bruņoto spēku gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju vingrinājumu.

Trīs dažādi apvienotā gaisa un sauszemes vingrinājuma scenāriji deva iespēju kontrolieriem un novērotājiem parādīt apgūtās iemaņas, kā koordinēt gaisa atbalstu sekmīgai kaujas operāciju izpildei.

Vingrinājumu atbalstīja vairākas Sauszemes spēku kājnieku brigādes vienības, tostarp mīnmetēju vienība, nodrošinot kaujas atbalstu un nosacītā pretinieka spēkus, kuros iekļāvās arī Ādažos izvietotie ASV karavīri. Savukārt „Gripen”, kuri vingrinājuma vietā ieradās no bāzes Zviedrijā, veica kaujas šaušanu, no gaisa iznīcinot dažādus pretinieka mērķus uz zemes.

Vingrinājumā piedalījās arī Pretgaisa aizsardzības divizions, Ādažu poligonā izvēršot primārās novērošanas radaru "PS-70" un vairākas raķešu sistēmas "RBS-70" apkalpes, tādējādi izmantojot iespēju trenēties ar reāliem gaisa mērķiem.

Vienlaikus viens iznīcinātājs „Mig-29”, divi „Typhoon”, divi „Rafale”, divi Somijas Gaisa spēku iznīcinātāji „F-18s”, kuri īslaicīgi tika izvietoti Šauļos, un seši „Gripen” veica kopējus gaisa operāciju treniņus Baltijas valstu gaisa telpā. Vienlaikus divi Dānijas Gaisa spēku iznīcinātāji „F-16” Igaunijas gaisa telpā veica ar gaisa telpas patrulēšanu saistītus mācību uzdevumus.

Atbilstoši scenārijam „Gripen”, atgriežoties bāzē, simulēja ārkārtas situāciju, kurā tās pilots būtu spiests katapultēties. Līdz ar to Ugāles apkārtnē tika simulēta arī katapultējušos iznīcinātāju pilotu meklēšanas un glābšanas operācija ar Valsts robežsardzes helikopteru, operācijai piesaistot arī civilos mediķus.

Treniņlidojumi turpina pierādīt alianses solidaritāti, partnerību un integritāti. Kamēr citas NATO dalībvalstis nodrošina patrulēšanu gaisa telpā virs Baltijas valstīm, Igaunija, Latvija un Lietuva nodrošina labi apmācītus un kvalificētus gaisa atbalsta kontrolierus, tādējādi sniedzot savu ieguldījumu alianses spēju attīstībā. Sabiedroto sauszemes un gaisa spēku sadarbība parāda NATO vislabākajā gaismā – gan mācībās, gan operācijās.

Treniņlidojumi, kas notiek jau kopš 2008. gada, ir nodrošinājuši komandvadības un kontroles vingrinājumus alianses Gaisa spēkiem un atkārtoti apliecinājušas NATO solidaritāti Igaunijai, Latvijai un Lietuvai. Šie treniņlidojumi ir pierādījuši, kā NATO garantē drošību savā gaisa telpā.

Gaisa telpas patrulēšana ir viens no NATO viedās aizsardzības iniciatīvas aspektiem. Tā ir jauna pieeja aizsardzības spēju nodrošināšanā un uz attīstību orientēta sadarbība, kas palīdz šo spēju izaugsmē un nodrošināšanā.

Dalies ar šo ziņu