NATO paplašināšanās ir vairojusi mieru un stabilitāti Eiropā

NATO
Pēc nato.int materiāliem
NATO gadadiena
Foto: Foto: nato.int

Ar NATO ģenerālsekretāra Andersa Fo Rasmusena uzrunu un svinīgo brīdi 1. aprīlī NATO galvenajā štābā Briselē tika atzīmētas trīs alianses paplašināšanās gadadienas – 15 gadi, kopš NATO iestājās Čehija, Polija un Ungārija, 10 gadi, kopš par pilntiesīgām alianses loceklēm kļuva Latvija, Lietuva, Igaunija, Bulgārija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, un pieci gadi, kopš NATO dalībvalstu vidū ir arī Albānija un Horvātija.

NATO paplašināšanās ir vairojusi mieru un stabilitāti Eiropā

„NATO atvērto durvju politika ir viens no lielākajiem mūsdienu veiksmes stāstiem. Līdzās ar Eiropas Savienības paplašināšanos, tā ir palīdzējusi dzēst virkni sāpīgu robežšķirtņu mūsu kontinentā un vēl vairāk mūs tuvināt ilgtermiņa mērķim par vienotu, brīvu un miera pilnu Eiropu”, savā uzrunā norādīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens.

Viņš uzsvēra, ka NATO durvis paliks atvērtas „visām Eiropas demokrātijam, kurām ir kopīgas vērtības un kuras ir gatavas uzņemties dalības saistības un ieguldīt  Eiroatlantiskās telpas drošībā”.

NATO ģenerālsekretārs brīdināja, ka Ukrainas krīze var novest pie jaunu robežšķirtņu veidošanās Eiropā un apšaubīt principus, uz kādiem ir veidota mūsdienu Eiropa – teritoriālo integritāti, starptautiskās tiesības un tiesības suverēnām valstīm izvēlēties savu likteni.

NATO turpinās atbalstīt Ukrainu, „pastāvēt par mūsu partneru teritoriālo integritāti un suverenitāti, kā arī sargāt mūsu sabiedroto brīvību un drošību,” uzsvēra Rasmusens.

Alianses paplašināšanās nozīmi un ieguvumus savā paziņojumā uzsvērusi arī Ziemeļatlantijas padome.

Pieņemot lēmumu pievienoties NATO, sabiedrotās ir apliecinājušas gatavību aizstāvēt brīvību, drošību un principus, kas ir Eiroatlantiskās kopienas pamatā.

Ar šo valstu pievienošanos un sniegto ieguldījumu NATO ir kļuvusi daudz spēcīgāka un atvērtāka," teikts paziņojumā.

Vašingtonas līguma 10. pants, kas ir pamatā Alianses atvērto durvju politikai, ir viens no tās lielākajiem panākumiem. Eiroatlantiskās integrācijas procesa gaitā Eiropā ir vairots miers, sadarbība un stabilitāte, kā arī nostiprināta demokrātija un likuma vara.

"Alianses durvis paliek atvērtas jaunām dalībvalstīm arī nākotnē”, uzsvērusi padome.

Dalies ar šo ziņu