Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vads sāk dežūru NATO spēkos

615BAFDA0BCF43C2AE81919BCDA8CC0F.jpg

Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vads sāk dežūru NATO spēkos

9.janvārī Saldū, kur izvietots Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas (NMN) 1.vads, notika svinīga ceremonija, kurā NMN vads stājās NATO reaģēšanas spēku dežūrā.

Svinīgajā pasākumā piedalījās un veiksmi dežūras laikā vēlēja Zemessardzes komandieris pulkvedis Leonīds Kalniņš un 3.Zemessardzes novada komandieris jūras kapteinis Rūdolfs Rudzuroga.

NMN dežūru NATO Reaģēšanas spēkos sāka šā gada 1.janvāri un tā ilgs līdz šī gada 31.decembrim.

Šogad NMN vads ir norīkots dežūrēt Tūlītējās reaģēšanas spēkos ar 10 dienu gatavību doties uz jebkuru vietu pasaulē, kur notiek kāda krīzes situācija.

Dežūras laikā vadam jābūt gatavam neitralizēt sprādzienbīstamus priekšmetus un improvizētās spridzināšanas ierīces savā atbildības rajonā, paaugstinot sabiedroto un vietējo spēku izdzīvošanas spējas un mobilitāti.

   

Gatavošanās šai dežūrai sākās jau pagājušā gada pavasarī, kad tika sakārtota visa dokumentācija, savukārt vasarā sākās individuālā un kolektīvā apmācība. Apmācību rezultātus izvērtēja nacionālajās mācībās 2013.gada septembrī. Mācības notika Kuldīgas novadā.

Šī nav pirmā reize, kad NMN vads piedalās dežūrā. Pirmo reizi tas dežūrēja 2006.gadā, 2008.gadā - otro reizi, bet šogad tā jau ir trešā reize. Plānots arī nākotnē nominēt NMN vienību dežūrām NRF sastāvā.

NMN rotas komandieris kapteinis Oskars Lejnieks atzīst: „Tas ir liels izaicinājums sagatavot vadu dežūrai, jo pasaule nemitīgi mainās un katrai nācijai uzdevums ir nosūtīt labāko vienību. Līdz ar to arī mums ir jāattīstās, lai neatpaliktu. Līdz ar šādas vienības gatavošanu veidojas jauna starptautiska pieredze, jauni kontakti gan Latvijā, gan starptautiskajā vidē. Mēs esam Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vizītkarte starptautiskajā arēnā. Mums jābūt pašiem labākajiem. Gribētu izteikt pateicību visiem NMN rotas karavīriem, kuri piedalījās šī projekta sagatavošanā. Esmu gandarīts par karavīru paradīto attieksmi sagatavošanas posmā. Novēlu NMN vadam pildīt uzdevumus ar visaugstāko atbildības sajūtu un, ja būs jādodas izpildīt noteiktos uzdevumos, visiem arī atgriezties atpakaļ. Gribētu pateikt arī lielu paldies Zemessardzes 45.nodrošinājuma bataljona komandierim pulkvežleitnantam Andrim Riekstam un bataljona personālam par sniegto atbalstu nacionālo izvērtēšanas mācību sekmīgai norisei.”

   

Pasākuma ietvaros notika arī piemiņas plāksnīšu piestiprināšana pie NMN rotas standarta kāta. Plāksnītes tiek piestiprinātas par katru izpildītu starptautisku uzdevumu. Šoreiz tika piestiprinātas plāksnītes par starptautisko operāciju Afganistānā (ISAF 13/2) un sekmīgi pabeigtu dežūru Eiropas Savienības Kaujas grupas (ESKG 13/2) sastāvā.

Dalies ar šo ziņu