Viļņā atklāj NATO Enerģētikas drošības izcilības centru

NATO
Pēc nato.int un president.lt materiāliem.
Rasmusens Lietuvā
Foto: Foto: nato.int

6. septembrī Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite un NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens Viļņā oficiāli atklāja NATO Enerģētikas drošības izcilības centru.

Viļņā atklāj NATO Enerģētikas drošības izcilības centru

Centra uzdevums būs identificēt potenciālo apdraudējumu enerģētikai un sniegt ieteikumus NATO dalībvalstīm, kā tos efektīvi risināt. Tāpat tas attīstīs kopējus palīdzības instrumentus krīžu gadījumiem, kā arī rīkos apmācību stratēģiskas nozīmes enerģētikas infrastruktūras aizsardzībai. 

"Lietuva un citas NATO valstis pastāvīgi saskaras ar jauniem izaicinājumiem, tostarp enerģētiku. Tas rada nopietnus draudus ekonomikai un nacionālajai drošībai, kā arī cilvēku labklājībai. Šajā jomā Lietuvai ir liela pieredze. Viļņā izveidotais NATO izcilības centrs ir ļoti konkrēts piemērs mūsu valsts ieguldījumam Alianses viedās aizsardzības stiprināšanā”, norādīja Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite.

„Šis izcilības centrs ir īstā institūcija, īstajā vietā un laikā. Tas mums sniegs analīzi par enerģētikas attīstību, kā arī apmācību un izglītības iespējas sabiedrotajiem un to partnervalstīm.  Tas palīdzēs uzlabot enerģētikas efektivitāti mūsu bruņotajos spēkos. Un tas padarīs mūsu aizsardzību „zaļāku’” un gudrāku. Tas nav tikai naudas taupīšanas jautājums. Tas ir arī jautājums par dzīvību glābšanu un dabas aizsardzību”, centra atklāšanā norādīja NATO ģenerālsekretārs.

Raksturojot enerģijas drošību kā kolektīvās aizsardzības jautājumu, Rasmusens atzina, ka centrs liecina par Lietuvas apņemšanos attīstīt un dalīties pieredzē ar sabiedrotajiem.

NATO ģenerālsekretārs arī pateicās Lietuvas prezidentei par tās personīgo interesi par šajā rudenī plānotajām mācībām „Steadfast Jazz”, kurās tiks gūts apstiprinājums, ka NATO Reaģēšanas spēki ir gatavi aizsargāt jebkuru sabiedroto, tikt izvietoti jebkur un stāties pretī jebkuram draudam.

Pagājušā gada rudenī NATO piešķīra akreditētā izcilības centra statusu Enerģētikas drošības centram Viļņā.

Centrs atrodas Lietuvas Aizsardzības akadēmijā. To vada Lietuvas Aizsardzības ministrijas pārstāvis, savukārt tā personālu veido visu dalībvalstu pārstāvji.

Darbu centrā uzsākuši  pirmie ārvalstu eksperti no Igaunijas, Itālijas, Francijas un Turcijas. Latvijas pārstāvis darbu centrā varētu uzsākt nākamgad.

Dalies ar šo ziņu