Mācībās Norvēģijā pārbauda NATO gaisa spēku gatavību

NATO
Pēc baw13.hq-aircom.de materiāliem
lidmašīna
Foto: Foto: baw13.hq-aircom.de

5. septembrī noslēdzās starptautiskās mācības „Brilliant Arrow 2013”, kuru gaitā tika apmācītas un sertificētas gaisa spēku vienības, kas nākamgad uzsāks dežūru NATO Reaģēšanas spēkos (NATO Response Force - NRF).

Mācībās Norvēģijā pārbauda NATO gaisa spēku gatavību

Mācības, kas no 25. augusta norisinājās Norvēģijas centrālajā daļā, Oerland Gaisa spēku bāzē, bija iesaistīti ap 50 militāro lidaparātu un 800 karavīru.

Treniņlidojumos piedalījās gaisa spēku apkalpes un kontrolieri no desmit NATO dalībvalstīm - Norvēģijas, Francijas, Vācijas, Grieķijas, Itālijas Nīderlandes, Polijas, Portugāles, Turcijas un Lielbritānijas. Desmit dienu laikā kopumā tika veikti 534 lidojumi, nosedzot pilnu gaisa spēku spēju spektru, lai sagatavotos NATO Reaģēšanas spēku uzdevumiem.

40 iznīcinātāju, divas agrās brīdināšanas platformas, trīs transporta lidmašīnas, četri helikopteri, kā arī citi atbalsta lidaparāti vingrinājās, balstoties uz izaicinošu un realitātei pietuvinātu scenāriju, iesaistot arī pretgaisa aizsardzības vienības.

„Brillian Arrow 2013” ir pirmās mācības, kuras organizē NATO Apvienotās Gaisa pavēlniecības štābs (HQ AIRCOM).

Mācības tika rīkotas, lai sagatavotu sabiedroto spēkus un trenētu to iemaņas vadīt gaisa operācijas. Šī spēja ir nepieciešama gadījumā, ja būtu nepieciešams aktivizēt NATO Reaģēšanas spēkos iesaistīās gaisa spēku vienības. Vienības, kuras piedalījās mācībās, kā arī AIRCOM štābs 2014. gadā uzsāks dežūru NATO Reaģēšanas spēkos.

Šā gada rudenī NATO rīkos virkni mācību, kurās testēs NATO Reaģēšanas spēku gatavību reaģēt krīzes situācijās. Pēc gaisa spēku mācībām „Brilliant Arrow” atsevišķas mācības norisināsies arī NATO Reaģēšanas spēkiem 2014. gadā paredzēto jūras un sauszemes spēku komponentes integrācijai.

Šis mācību cikls noslēgsies ar mācībām „Steadfast Jazz 2013”, kas no 2.līdz 9. novembrim norisināsies Latvijā un Polijā un pārbaudīs NATO Reaģēšanas spēku komandvadības elementus un sadarbību ar tiem paredzētajām vienībām. Ādažu bāzē atradīsies mācību galvenais štābs.

NATO Reaģēšanas spēki  ir Alianses galvenais militārais mehānisms un spēja nodrošināt ātru militāru reakciju krīžu gadījumā, gan kolektīvās aizsardzības, gan krīžu reaģēšanas operācijās. NRF ir augstas gatavības, tehnoloģiski attīstīti, kopēji daudznacionāli spēki. Tos veido sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju komponenti, kurus var izvietot operācijas, kur vien tas ir nepieciešams.

Dalies ar šo ziņu