NATO un ANO izveido kopīgu apmācību kursu par bērniem bruņotajos konfliktos

NATO
Pēc nato.int materiāliem
ANO amatpersonas
Foto: Foto: nato.int

NATO un ANO ir izstrādājušas kopīgu, visaptverošu elektroniskas apguves (e-learning) kursu par bērniem bruņotajos konfliktos. Kurss tika atklāts 26.jūnijā, ANO ģenerālsekretāra īpašai pārstāvei Leilu Zerrougui viesojoties NATO galvenajā štābā.

NATO un ANO izveido kopīgu apmācību kursu par bērniem bruņotajos konfliktos

Kurss ir izveidots ar mērķi uzlabot zināšanas par bērniem, kurus skar bruņoti konflikti un veicināt labāku NATO karavīru sagatavotību, lai novērstu bērnu tiesību pārkāpumus un palīdzētu samazināt bruņoto konfliktu ietekmi uz bērniem.

“Mums ir bijusi ļoti pozitīva sadarbības pieredze ar ANO attiecībā uz bērnu aizsardzību konfliktu zonās, piemēram, Afganistānā”, sacīja NATO ģenerālsekretāra vietnieks Sīvens Evanss, galvenais atbildīgais par bērniem bruņotajos konfliktos.

"Apmācību modulis, ko Sabiedroto transformācijas pavēlniecība ir kopīgi izstrādājusi ar ANO, ir taustāms mūsu ciešās sadarbības piemērs. Ļoti priecājos kopīgi ar Zerrougui kundzi atklāt šo apmācību moduli”, viņš piebilda.

Mūsdienu karadarbības raksturs un taktika rada līdz šim nepieredzētus draudus bērniem. Tie tiek rekrutēti bruņotajos spēkos un bruņotās grupās, kļūst par uzbrukumu upuriem vai arī tiek pakļauti seksuālai vardarbībai.

Skolas un slimnīcas netiek žēlotas apšaudēs un ir kļuvušas arī par uzbrukuma mērķiem.

“Pieaugošā reģionālo organizāciju iesaistīšanās konfliktu risināšanā, miera uzturēšanas un miera nodrošināšanas operācijās, iezīmē nepieciešamību apvienot mūsu spēkus, lai veicinātu atbilstošu aizsardzību tiem bērniem, kuri atrodas konflikta zonās”, norādīja Leila Zerrougui.

Jaunais apmācību modulis palīdzēs karavīriem, kuri gatavojas dalībai operācijās. Tajā tiks uzsvērts, cik svarīgi ir atbalstīt militārās operācijas īstenošanu. Uzmanība tiks pievērsta arī mehānismiem iespējamu risku novēršanā bērniem, kā arī atbilstošu procedūru ievērošanā, saskaroties ar bruņotās grupās iesaistītiem bērniem.

Uzstājoties operāciju politikas komitejā, Zerrougui pauda atzinību par NATO gatavību savās operācijās ievērot ANO Drošības padomes rezolūciju 1612, kas paredz monitoringa un ziņošanas mehānismus klaju pārkāpumu pret bērniem gadījumā.

ANO pārstāve bija īpaši iepriecināta par Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) iniciatīvām Afganistānā, kas vērstas uz bērnu tiesību pārkāpumu samazināšanu ar sabiedrības informēšanas kampaņu palīdzību, Afgāņu nacionālo drošība spēku karavīru apmācību un uzlabotiem ziņošanas mehānismiem.

Dalies ar šo ziņu