NATO treniņlidojumos un vingrinājumā Ādažos iemaņas pilnveido vairāku valstu gaisa atbalsta kontroli

D56C1E2019E246679EA37559CD692051.jpg

NATO treniņlidojumos un vingrinājumā Ādažos iemaņas pilnveido vairāku valstu gaisa atbalsta kontrolieri

29. un 30.maijā NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā rīkoja kārtējos treniņlidojumus NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm „Baltic Region Training Event” (BRTE).

Apvienotajā gaisa un sauszemes vingrinājumā iemaņas pilnveidoja Latvijas, Lietuvas un Polijas bruņoto spēku gaisa atbalsta kontrolieri.

Ādažu poligonā gaisa atbalsta kontrolieru grupas praktizējās izsaukt tuvo gaisa atbalstu, kad notikusi sadursme ar pretinieka spēkiem uz zemes, kā arī vadīt tā iznīcināšanas operāciju ar kaujas munīcijas pielietošanu.

Gaisa atbalstu sniedza ne tikai gaisa telpas patrulēšanā iesaistītie NATO Ātrās reaģēšanas vienības iznīcinātāji "Mirage F1-CR”, kurus nodrošina Francijas Gaisa spēki, bet arī Igaunijas Gaisa spēku reaktīvā lidmašīna „L-39”, kā arī Latvijas Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopters „Mi-17”.

Savukārt starptautiskajā lidostā "Rīga" franču piloti trenējās, kā šajā lidostā nolaisties ārkārtas situācijās.

Vienlaikus vingrinājumā piedalījās arī Pretgaisa aizsardzības divizions, Ādažu poligonā izvēršot primārās novērošanas radaru "PS-70" un vairākas raķešu sistēmas "RBS-70" apkalpes, tādējādi izmantojot iespēju trenēties ar reāliem gaisa mērķiem.

Savukārt netālu no Lēdmanes tika simulēta katapultējušos iznīcinātāju pilotu meklēšanas un glābšanas operācija ar helikopteru 'Mi-17", operācijai piesaistot arī ugunsdzēsējus no Ogres.

 

Gaisa telpas kontroli un ziņošanu par treniņlidojumiem veica NATO Apvienotais Gaisa operāciju centrs Ūdemā, Vācijā, un reģionālais Baltijas Apvienotais kontroles un ziņošanas centrs Karmelavā, Lietuvā.

Treniņlidojumi, kas notika jau 15.reizi, tika rīkoti saskaņā ar Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas standartiem.

Apvienotais gaisa un sauszemes vingrinājums BRTE scenārijā tika iekļauts pēc Baltijas valstu lūguma, un ir vēl viens no Alianses viedās aizsardzības programmas piemēriem. Tas notiks jau ceturto reizi, lai pilnvērtīgi sagatavotu Latvijas, Lietuvas un Polijas gaisa atbalsta kontrolierus dienestam starptautiskajā operācijā Afganistānā, kā arī paaugstinātu bruņoto spēku militārās spējas.

Gaisa telpas patrulēšana ir viens no NATO viedās aizsardzības iniciatīvas aspektiem. Tā ir jauna pieeja aizsardzības spēju nodrošināšanā un uz attīstību orientēta sadarbība, kas palīdz šo spēju izaugsmē un nodrošināšanā.

Kamēr citas NATO valstis ar saviem iznīcinātājiem sargā gaisa telpu virs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, trīs Baltijas valstis sniedz atbalstu, nodrošinot bāzes un komandvadību, kā arī nodrošina apmācītus un kvalificētus gaisa atbalsta kontrolierus, tādējādi sniedzot savu ieguldījumu Alianses spēju attīstībā.

Dalies ar šo ziņu