Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju pārņem Francija

Sargs.lv

Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju pārņem Francija

Šodien, 30.aprīlī, oficiālā ceremonijā Lietuvas Gaisa spēku bāzē Šauļos, Francija uz turpmākajiem četriem mēnešiem pārņēma NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju no Dānijas.

Misijā piedalīsies 80 Francijas karavīri ar četriem iznīcinātājiem "Mirage" F-1CR, kas jau pagājušajā piektdienā ieradās Lietuvā no Francijas Gaisa spēku bāzes Mondemarsānā.

Francijas Gaisa spēki "Mirage" F-C1R iznīcinātājus izmanto jau kopš 1983.gada. Šī tipa lidmašīnas Francija izmantojusi arī operācijā Mali, šā gada februārī.

Francijas lidmašīnas uzraudzīs Baltijas valstu gaisa telpu jau ceturto reizi kopš 2004.gada, kad NATO sāka šo misiju.

NATO patrulēšanas misijā piedalījušās arī Beļģijas, Čehijas, Lielbritānijas, Spānijas, ASV, Polijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Portugāles, Rumānijas, Turcijas un Vācijas lidmašīnas un karavīri. Šajā misijā nolēmušas iesaistīties arī Itālija un Ungārija. 2012.gada 8.februārī Ziemeļatlantijas padome nolēma patrulēšanas misiju pagarināt uz nenoteiktu laiku.

Kā ziņots, vakar diviem Dānijas iznīcinātājiem "F-16" savas patrulēšanas misijas priekšpēdējā dienā treniņlidojuma laikā pēc sadursmes ar putniem nācās nolaisties Tallinas starptautiskajā lidostā. Pēc Lietuvas Aizsardzības ministrijas sniegtajām ziņām, nolaišanās notikusi sekmīgi, lidotāji nav cietuši.

Pēc LETA un kam.lt materiāliem.

Dalies ar šo ziņu