Zviedrija - viena no aktīvākajiem un efektīvākajiem NATO partneriem

Sargs.lv

Zviedrija - viena no aktīvākajiem un efektīvākajiem NATO partneriem

Zviedrija ir nozīmīgs partneris, kas sniedz vērtīgu atbalstu NATO vadītajās starptautiskajās operācijās. Zviedrijas karavīri pašlaik dien Kosovā un Afganistānā, un Zviedrija ir piekritusi piedalīties NATO vadītajā apmācību misijā Afganistānā pēc 2014.gada. 2011.gadā Zviedrija atbalstīja NATO vadītās gaisa operācijas Lībijā.  Valsts arī aktīvi piedalās NATO mācībās un projektos, kuru mērķis ir attīstīt militārās spējas. 14.janvārī NATO ģenerālsekretārs apmeklēja Zviedriju, lai apspriestu, kā turpmāk stiprināt sadarbību.

Zviedrija pievienojās Partnerattiecībām mieram 1994.gadā, un ir bijusi aktīva Eiroatlantiskās partnerības padomes dalībniece kopš 1997.gada, kad tā tika izveidota.

Sadarbojoties ar NATO, Zviedrija ir stiprinājusi aizsardzības spējas un savietojamību, kas ir ļoti būtiski miera uzturēšanas operācijās.

Uzrunājot augsta līmeņa drošības konferences Salenā dalībniekus, ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens (Anders Fogh Rasmussen) uzslavēja Zviedrijas ciešo un efektīvo sadarbību ar NATO. Viņš uzsvēra, ka kopīga apņemšanās atbalstīt Apvienotās Nācijas un turpināt aizstāvēt kopīgos principus un vērtības nodrošina stingrus pamatus partnerībai. „Mums ir vienota apņemšanās ievērot brīvības, demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas vērtības. Mums piemīt aizrautībā un centībā, lai veidotu drošāku pasauli,” viņš teica.

Liekot uzsvaru uz potenciālu, lai varētu stiprināt sadarbību ar Zviedriju, ģenerālsekretārs norādīja uz trim jomām, kurās partnerība ieņem īpašu solījumu: Afganistāna, militārās spējas un turpmāko sadarbības spēju stiprināšana.

Operatīvā sadarbība

Zviedrija ir atbalstījusi NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) operāciju Afganistānā jau kopš 2003.gada, un 412 zviedru karavīri šobrīd ir izvietoti Afganistānā. Zviedrija ir izteikusi vēlmi palīdzēt NATO apmācīt un konsultēt afgāņu spēkus, kas tiks izvietoti 2014.gada beigās, kad drošība būs nodota Afganistānas spēku rokās un ISAF operācija būs pabeigta. Zviedrijas pārstāvji pašlaik piedalās apspriedēs par jaunās apmācību misijas formu un apjomu.

Zviedrijas spēkiem arī bijusi nozīmīga loma miera uzturēšanā līdzšinējā Dienvidslāvijā. Kopš 1999.gada Zviedrija ir sniegusi atbalstu arī miera uzturēšanas spēkiem Kosovā, kur ir izvietoti 49 karavīri. Zviedrija ir arī devusi ieguldījumu NATO vadīto miera uzturēšanas spēku atbalstam Bosnijā un Hercegovinā.
2011. gadā Zviedrija operatīvi reaģēja un atbalstīja NATO vadītos pasākumos, lai īstenotu Lībijas iedzīvotājus, izvietojot astoņus karavīrus Sigonellas aviācijas bāzē Sicīlijā.

Attīstot militārās spējas

Taupības laikā ir ļoti būtiski attīstīt starptautisko sadarbību, kā arī resursu apvienošanu viedās aizsardzības ietvaros. NATO ir uzsākusi vairākus starptautiskus projektus viedās aizsardzības ietvaros, un ir cerības iesaistīt šajos projektos arī partnervalstis.

Zviedrija kopā ar Ziemeļvalstu NATO sabiedrotajiem un partneriem jau strādā pie vairākiem projektiem, ieskaitot ostas aizsardzības sistēmu un munīcijas iegādi iznīcinātājiem.

Stratēģiskie gaisa pārvadājumi ir vēl viena joma, kurā Zviedrija sniedz vērtīgu ieguldījumu, kopā ar Somiju un vēl desmit NATO valstīm nodrošinot trīs C-17 transporta lidmašīnas, kas atrodas Ungārijā.

Attīstīt savietojamību

Turpmākajos gados, pēc ISAF operācijas pabeigšanas, lielākais uzsvars tiks likts uz militāro izglītību un apmācību, un partnervalstis sniegs lielu ieguldījumu sadarbībā.

Zviedrija regulāri piedalās NATO organizētajos treniņos un dod nozīmīgu ieguldījumu, trenējot partnervalstu mācību spēkus, it īpaši miera uzturēšanā, izmantojot Aizsardzības Izglītības Centru SWEDINT, kuru NATO ir oficiāli atzinusi kā Partnerattiecību mieram mācību centru.

Zviedrija arī vada Ziemeļvalstu Dzimumu līdztiesības centru, kas tika izveidots 2012.gada janvārī, lai pārliecinātos, ka dzimumu perspektīvas tiek integrētas militārajās operācijās, kuras atbalsta Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības Padomes lēmums nr. 1325 un ar to saistītie lēmumi par sieviešu lomas stiprināšanu miera un drošības jautājumos. 2011.gadā Zviedrija norīkoja pirmo dzimumu vienlīdzības padomnieku darbam Sabiedroto operāciju pavēlniecībā.

Vēl tikai nesen, saistībā ar Ziemeļvalstu sadarbību aizsardzības jomā, Zviedrijas valdība pauda savu gatavību palīdzēt ar miera misiju Islandē, kas kopā ar Somiju un Norvēģiju tiks organizēta 2014.gada sākumā. Šīs miera laika misijas mērķis galvenokārt ir veicināt apmācības, sagatavotību un sadarbošanās spējas.

Pēc nato.int materiāliem

Dalies ar šo ziņu