Ģenerālis Palomeross: Latvijas industriju pārstāvji var piedāvāt NATO inovācijas un radošumu

Sargs.lv

Ģenerālis Palomeross: Latvijas industriju pārstāvji var piedāvāt NATO inovācijas un radošumu

15.oktobrī tika svinīgi atklātas NATO industriju dienas, kas šogad notiek Rīgā un koncentrējas uz jautājumiem par NATO un industriju sadarbību viedas aizsardzības ietvaros.

„Eiropas Savienības (ES) un NATO valstīm drošības nolūkos jādomā, kā atbalstīt industrijas arī nabadzīgākajās valstīs, tā šodien preses konferencē, kas veltīta stratēģiska līmeņa konferencei "Čikāgas samits - pārmaiņu iniciators NATO un industrijā", NATO industriju dienu preses konferencē sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Pabriks pauda gandarījumu, ka industriju dienas notiek Rīgā. Tas pierāda ne tikai mūsu valsts solidaritāti NATO, bet arī to, ka šajos finansiāli grūtajos laikos aizsardzība un industrijas iet roku rokā.

"Militārās industrijas ir daļa no ekonomikas un daļa no sabiedrības, jo bez drošības garantijām sabiedrība nespētu attīstīties," uzskata Pabriks.

Konferencē tiek runāts par organizāciju sadarbību, kādas ir iespējas sadarboties ar dažādām valstīm, kā integrēt nacionālās industrijas plašākos sadarbības ietvaros. "Piemēram, mums Latvijā nav lielu militāro industriju, tomēr mums ir iespējas izaugsmei, un ir ļoti svarīgi, lai arī stratēģiskā līmenī tiktu runāts par mūsu iesaisti starptautiskos projektos," norādīja ministrs.

"Mēs pēdējā laikā arvien vairāk runājam par ES aizsardzības spēju attīstību, bet jāpatur prātā, ka svarīga ir arī ES un NATO sadarbība. Mums jārunā arī par trešo valstu attīstību - ES valstis arvien mazāk iegādājas bruņojumu, tāpēc industrijas izdzīvošanas nolūkos meklē noieta tirgus ārpus Eiropas, atrodot tos trešajās pasaules valstīs. Jautājums ir - cik tas ir pārdomāts lēmums ilgtermiņā," atzīmēja Pabriks.

Ministrs uzsvēra, ka, pastāvot blakus bagātām un nabadzīgām valstīm, būs disbalanss, kura iznākumu ir grūti paredzēt.

Tāpēc ES un NATO valstīm drošības nolūkos jādomā, kā atbalstīt industrijas arī nabadzīgākajās valstīs.

NATO ģenerālsekretāra palīgs aizsardzības investīciju jautājumos Patriks Oruā preses konferencē atzina, ka šobrīd militārās industrijas cieš no finanšu krīzes sekām, un mums ir jāatrod risinājumi, lai mudinātu valstis un valdības pieņemt pareizos lēmumus aizsardzības spēju attīstībai.

Partnerība starp NATO un industrijām ir ļoti nozīmīga, un šajā konferencē būs iespējas uzzināt, kādas ir lielākās grūtības NATO un industriju sadarbībā un kā tās var tikt atrisinātas. "Mēs ceram, ka dzirdēsim inovatīvus piedāvājumus un risinājumus turpmākajai sadarbībai," sacīja Oruā.

Turpretim NATO Transformācijas pavēlniecības komandieris ģenerālis Žans Pols Palomeross uzsvēra, ka konferences mērķis ir "apvienot mūsu spējas, lai sasniegtu labāko risinājumu aizsardzības industriju jomā".

Saistība starp industrijām un to piedāvājuma izmantošanu starptautiskajās operācijās ir viens no Transformācijas pavēlniecības galvenajiem jautājumiem. Palomeross sacīja, ka pēc Čikāgas samita ir sākta iniciatīva - viedā aizsardzība, kas nozīmē, ka "mēs mēģinām samazināt aizsardzības izdevumus, ieguldot tajās aizsardzības spējās, kas būs nepieciešamas nākotnē, lai stātos pretī jaunajiem aizsardzības izaicinājumiem".

"Tāpēc mēs esam veicinājuši starptautisko projektu attīstību, un es priecājos, ka Latvija piedalās vairākos lielos starptautiskos projektos viedās aizsardzības ietvaros. Mēs aicinām jūs piedalīties arī citos projektos. Latvijā ir gan inovācija, gan radošums, kas ir tieši tas, kas mums vajadzīgs," atzina Palomeross.

Mums vajadzīgas inovācijas, kas palīdzēs samazināt aizsardzības izdevumus, inovācijas, kas palīdzēs rast jaunus risinājumus ar jaunām tehnoloģijām.

Šis ir viens no konferences galvenajiem mērķiem - panākt, lai industrijas un stratēģisko lēmumu pieņēmēji sadarbojas, lai ar esošajiem resursiem sasniegtu vislabāko rezultātu, piebilda Palomeross.

15.-16.oktobrī NATO Transformācijas pavēlniecība un NATO Aizsardzības investīciju nodaļa organizē Rīgā stratēģiska līmeņa konferenci "Čikāgas samits - pārmaiņu iniciators NATO un industrijā". Konferences mērķi ir diskutēt par aizsardzības spēju attīstības procesu un NATO transformācijas mērķiem, prognozēt militāro spēju vajadzības nākotnē un identificēt iespējamos risinājumus, kurus varētu piedāvāt industrija. Šogad galvenā uzmanība tiks pievērsta lēmumiem, kurus NATO valstu un valdību vadītāji pieņēma Čikāgas samitā šā gada maijā.


Dalies ar šo ziņu