NATO aicina aktīvāk iesaistīt armijā sievietes

Sargs.lv

NATO aicina aktīvāk iesaistīt armijā sievietes

NATO dalībvalstīm būtu jāpalielina sieviešu skaits armijā un jāuzlabo viņu izaugsmes iespējas militārajā dienestā, otrdien Sofijā notiekošajā konferencē vienojās Alianses amatpersonas.

"Neatkarīgi no tā, vai runa ir par konflikta izbeigšanu, pārejas posma vadīšanu vai valsts atjaunošanu, pasaule vairs nevar atļauties ignorēt pusi iedzīvotāju," atzina ASV valsts sekretāres palīdzes vietniece Eiropas un Eirāzijas jautājumos Marija Jovanoviča.

Konferencē piedalījās vairāk nekā 90 augsta ranga aizsardzības un drošības spēku amatpersonas no 21 NATO dalībvalsts un alianses partnervalstīm.

Jovanoviča jo īpaši uzsvēra unikālo sieviešu lomu miera sarunās un ar dzimumiem saistīto konfliktu risināšanā.

Viņa arīdzan brīdināja, ka, pieaugot sieviešu karavīru skaitam, ir svarīgi sniegt viņām iespēju iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesā.

"Bruņoto spēku komandieru vidū joprojām ir dzīvi aizspriedumi par sievietēm viņu vidū un posteņiem, kurus tām vajadzētu ieņemt," savukārt atzina Bulgārijas aizsardzības ministrs Aņu Angeļovs.

Kā liecina NATO dati, pašlaik Alianses dalībvalstu armijās sieviešu īpatsvars militārajā dienestā būtiski atšķiras - Ungārijā šis rādītājs ir 20%, bet, piemēram, Polijā vien 2,1%.

LETA-AFP

 

Dalies ar šo ziņu