ASV vēstnieks: Iebrukums Sīrijā nav NATO darba kārtībā

Sargs.lv

ASV vēstnieks: Iebrukums Sīrijā nav NATO darba kārtībā

Nekādi NATO militāri soļi pret Sīriju patlaban nav alianses darba kārtībā, neraugoties uz pagājušajā nedēļā Hulas ciemā, Sīrijas vidienē, notikušo slaktiņu, ceturtdien apliecināja ASV vēstnieks NATO Ivo Dālders.

NATO sabiedrotie nav apsprieduši militāru intervenci Sīrijā, nedz arī veikuši militāro plānošanu, lai apturētu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma represijas pret valdības oponentiem, sacīja vēstnieks.

Viņš atgādināja, ka pērn NATO gaisa uzbrukumi Lībijā sākti pēc tam, kad pastāvēja trīs nosacījumi - bija "uzskatāma nepieciešamība" iejaukties, pastāvēja reģiona valstu atbalsts un bija iegūts ANO Drošības padomes mandāts.

"Attiecībā uz uzskatāmo nepieciešamību - ir skaidrs, kad valdības spēki uzbrūk ar artilēriju un tankiem, ir nepieciešams to apturēt. Tā tas bija Lībijā, un tā tas ir Sīrijā," norādīja Dālders.

Tomēr militārai intervencei Sīrijā nav nedz reģiona valstu atbalsta, nedz ANO mandāta, uzsvēra vēstnieks.

"Tāpēc pašreizējos apstākļos NATO valstis saprot, ka jautājums par militāro intervenci, kas vienmēr ir ļoti sarežģīts, attiecībā uz Sīriju patlaban nav darba kārtībā," norādīja Dālders.

Visas NATO dalībvalstis, īpaši jau Sīrijas kaimiņvalsts Turcija, situācijai seko "ļoti uzmanīgi un tā ir vieta, kur viss pašlaik notiek", sacīja vēstnieks. "Visi tikai min, kā notikumi attīstīsies nākotnē."

"Tomēr svarīgākais ir tas, ka patlaban NATO nenotiek aktīva intervences plānošana un NATO dalībvalstu vidū pat nepastāv vienošanās par to, ka šobrīd vajadzētu virzīties šajā virzienā," uzsvēra Dālders.

Francijas prezidents Fransuā Olands otrdien pieļāva militāras intervences iespēju, tomēr norādīja, ka tai būtu jābūt ANO Drošības padomes sankcionētai.

Intervijā televīzijā Olands apliecināja, ka "netiek izslēgta militāra intervence ar nosacījumu, ka tā tiek veikta, ievērojot starptautiskās tiesības, tas ir, pēc tam, kad tā būs apsvērta ANO Drošības padomē".

"Mums ir jārod risinājums, kas nav tikai militārs vien. Ir jāizdara spiediens, lai atbrīvotos no Bašara al Asada režīma," piebilda Olands.

Arī Austrālija apliecinājusi, ka tā ir gatava debatēm par militāru intervenci Sīrijā, tomēr brīdināja par nopietniem izaicinājumiem, kas pastāv šīs ieceres realizācijas ceļā.

Tostarp Ķīna, kurai Drošības padomē ir veto tiesības, trešdien noraidījusi ideju par militāras intervences sākšanu pret Sīriju.

"Ķīna iebilst pret militāru intervenci Sīrijā un iebilst pret režīma nomaiņu ar spēka palīdzību," apliecināja Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Liu Veimiņs.

Ķīna mudinājusi visas puses īstenot ANO un Arābu līgas īpašā Sīrijas sūtņa Kofi Annana sešu punktu miera plānu un panāk asiņainā konflikta atrisinājumu sarunu ceļā.

Annana sešu punktu miera plāns paredz apturēt vardarbību, nodrošināt iespējas humānās palīdzības sniegšanai, atbrīvot pēdējā gada laikā aizturētos un no protestu plosītajām pilsētām atsaukt drošības spēkus.

Tostarp Krievija vēl trešdien apliecināja, ka Drošības padomei patlaban nebūtu no jauna jālemj par Sīrijas krīzi.

Vienlaikus Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aicinājis veikt Hulas slaktiņa objektīvu izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka Hulā piektdien un sestdien tika nogalināti vismaz 108 cilvēki, tostarp 49 bērni un 34 sievietes, un vēl 300 ievainoti. Tas ir viens no vardarbīgākajiem incidentiem, kāds noticis Sīrijā kopš plašo nemieru sākuma pērn martā.

No 108 Hulas slaktiņa upuriem mazāk nekā 20 zaudējuši dzīvību artilērijas un tanku apšaudes ugunī, otrdien apliecināja ANO augstās cilvēktiesību komisāres birojs.

ANO Drošības padome svētdien nosodīja Hulā notikušo slaktiņu.

"ANO Drošības padome visstingrākajā formā nosoda Hulas ciemā, līdzās Himsas pilsētai, notikušo vairāku desmitu vīriešu, sieviešu un bērnu nogalināšanu un simtu cilvēku ievainošanu, ko apstiprina ANO novērotāji un kas notikusi uzbrukumu rezultātā, cita starpā arī artilērijai un valdības karaspēka tankiem apšaudot dzīvojamos kvartālus," teikts padomes paziņojumā.

Padome arī nosodīja mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu, kas veikta, šaujot uz viņiem tiešā tēmējumā, kā arī citu fiziskās vardarbības formu rezultātā.

Sīrijas valdība kategoriski noliedz, ka tai būtu jelkāda saistība ar Hulā piektdien un sestdien notikušo slaktiņu, un tā pilsētas apšaudē vaino teroristus. Damaska solījusi izmeklēt slaktiņu.

LETA

Dalies ar šo ziņu