NATO piekrīt līdz 2013.gada vidum kaujas operāciju vadību uzticēt afgāņu spēkiem

Sargs.lv

NATO piekrīt līdz 2013.gada vidum kaujas operāciju vadību uzticēt afgāņu spēkiem

21.maijā  NATO samitā Čikāgā alianses līderi apstiprinājuši jau iepriekš izvirzīto mērķi izvest ārvalstu spēkus no Afganistānas līdz 2014.gada beigām un apstiprinājuši plānu no nākamā gada vidus vadību kaujas operācijās uzticēt afgāņu karavīriem.

Čikāgas samita deklarācijā NATO līderi apstiprinājuši, ka "neatgriezeniskā pilnas atbildības (..) nodošana no Starptautiskajiem Drošības atbalsta spēkiem (ISAF) Afgāņu Nacionālās drošības spēkiem (ANSF)" notiek un tiks noslēgta līdz 2014.gada beigām.

"Ap 2013.gada vidu, kad piektā un pēdējā daļa [Afganistānas] provinču sāks pāreju, mēs būsim sasnieguši ievērojamu pagrieziena punktu mūsu Lisabonas plānā, un ANSF būs atbildīga par drošību valsta mērogā," teikts deklarācijā, norādot uz NATO samitā Lisabonā 2010.gadā pieņemto grafiku ārvalstu spēku izvešanai no Afganistānas.

"Šajā pagrieziena punktā, kad ISAF pārorientēsies no (..) kaujas [operācijām] uz apmācības, padomu un palīdzības sniegšanu ANSF, ISAF spēs nodrošināt, ka afgāņi saņem atbalstu, kāds viņiem nepieciešams, tiem pielāgojoties savai pieaugošajai atbildībai," teikts deklarācijā.

Afganistānas prezidents Hamids Karzai pagājušajā nedēļā paziņoja, ka viņa valsts ir gatava pārņemt rūpes par drošību vēl vairākās provincēs, kas nozīmētu, ka afgāņu spēki jau gādātu par aptuveni 75% valsts iedzīvotāju aizsardzību.

"Mēs pakāpeniski un atbildīgi samazinām savus spēkus, lai pabeigtu ISAF misiju līdz 2014.gada 31.decembrim," paziņoja NATO līderi.

"NATO ir gatava strādāt, lai pēc Afganistānas Islāma Republikas lūguma nodibinātu jaunu atšķirīga rakstura misiju pēc 2014.gada, lai apmācītu, dotu padomus un palīdzētu ANSF (..). Tā nebūs kaujas misija," uzsvērts Čikāgas samita deklarācijā.

Samita ietvaros 28 NATO dalībvalstu līderiem vēl ieplānota tikšanās ar 22 Afganistānas misijas partneriem un Pakistānas prezidentu Asifu Ali Zardari.

LETA--AFP.

Dalies ar šo ziņu