Liepājā diskutē par jauno Valsts aizsardzības koncepciju

Nozares politika
Sargs.lv
Diskusija “Ceļā uz jauno Valsts aizsardzības koncepciju”
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Turpinot iedzīvotāju iesaisti jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas  izstrādes tapšanā, šodien diskusija par aizsardzības aktualitātēm notika Liepājas Universitātē, uz kuru bija pulcējušies Liepājas Universitātes studenti un Liepājas skolēni.

Liepājā diskutē par jauno Valsts aizsardzības koncepciju

Atklājot semināru “Ceļā uz jauno Valsts aizsardzības koncepciju””, aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka Latvijai aizsardzības jomā šobrīd ir jāvadās pēc principa “divi vienā.”

“Skaidrs, ka viens no Latvijas aizsardzības uzticamajiem balstiem ir NATO klātbūtne reģionā, taču mums nepieciešams stiprināt arī otru balstu, kas ir Latvijas pašas spēja un gatavība sevi aizstāvēt, tikai tad mēs varēsim stabili stāvēt uz abām kājām. Tātad jāturpina attīstīt militārās spējas – jāiegulda vairāk līdzekļu gan  infrastruktūrā, gan bruņojuma pilnveidē, gan personāla sagatavošanā. Tikpat svarīga ir arī patriotiskā audzināšana. Tikai tad, ja būsim sagatavoti un pārliecināti par sevi, būs vieglāk turēties pretī ārējiem draudiem,” norādīja A.Pabriks.

Ministrs norādīja – lai arī visi apzinās, ka Krievija nevar apsteigt rietumvalstis attīstībā, taču jāņem vērā, ka tā var darīt visu, lai tās vājinātu. Ne vienmēr vajadzīgs militārs spēks, arī dezinformācija, nepatiesas ziņas, kiberuzbrukumi ievaino, tāpēc Latvijai jābūt gatavai dažādiem scenārijiem un jāstiprina sevi ne tikai militāri.

Šoreiz diskusija par valsts aizsardzības jautājumiem notika debašu formā, kurā Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolas skolēni aizstāvēja viedokli, ka Latvija spēj sevi aizstāvēt, bet Liepājas Universitātes komanda meklēja argumentus tam, ka Latvija nespētu sevi aizsargāt ārējo draudu gadījumā.

Kā galvenie argumenti Latvijas spējai sevi aizsargāt tika minēts Latvijas sabiedrības patriotisms un augstais nacionālo vērtību līmenis, kā arī  Latvijas armijas sagatavotība un profesionalitāte.

Kā pret argumenti no studentu puses tika minēti  Latvijas sabiedrības sašķeltība, daudz krievvalodīgo iedzīvotāju, kas atbalsta Krievijas īstenoto politiku, tāpat arī militāro spēku samēru atšķirība, salīdzinot ar pretinieku.

Žūrija, kuras sastāvā bija aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Liepājas Universitātes lektors Arturs Medveckis, uzslavēja jauniešu prasmi debatēt un atsevišķu argumentu pamatotību. Vienīgais A.Pabrika ieteikums jauniešiem bija neskatīties uz politiķu runām, bet argumentējot izmantot vairāk faktu un mazāk emociju.

Šo diskusiju organizēja Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centru.

Nākamās tikšanās ar iedzīvotājiem un studentiem plānotas 26. septembrī Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijā, 9. oktobrī Latvijas Kara muzejā Rīgā, 1. novembrī Vidzemes augstskolā, Valmierā un 6. novembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā.

Praksi rīkot publiskas diskusijas par Valsts aizsardzības koncepcijas saturu pirms dokumenta sagatavošanas un iesniegšanas Saeimā Aizsardzības ministrija uzsāka jau 2011. gadā.

Valsts aizsardzības koncepcija ir galvenais aizsardzības nozares plānošanas dokuments, kuru izstrādā, balstoties uz Nacionālo drošības koncepciju un Militāro draudu analīzi. Tā paredz pasākumus valsts aizsardzības nodrošināšanai miera, valsts apdraudējuma un kara laikā. Saskaņā ar Nacionālās drošības likuma 29. pantu Saeima apstiprina Valsts aizsardzības koncepciju ne retāk kā reizi katrā sasaukumā līdz sava otrā darbības gada 1. oktobrim.

 

Dalies ar šo ziņu