Par godu Štāba bataljona simtgadei Rīgas Brāļu kapos iestāda ozolu

Sabiedrība
Sargs.lv
štāba bataljons
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

6. septembrī Rīgas Brāļu kapos notika svinīgā ozola stādīšanas ceremonija par godu Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona simtgadei.

Par godu Štāba bataljona simtgadei Rīgas Brāļu kapos iestāda ozolu

“Šodien esam pulcējušies, lai šajā svētajā vietā pie svētās uguns savam pasākumam radītu īpašu noskaņu. Mēs esam pulcējušies šeit, lai pateiktos saviem kritušajiem brāļiem, varoņiem, kas cīnījās par brīvību un šeit dus. Kas devuši mums to iespēju pašiem veidot savu nākotni un savu vēsturi. Esam šeit, lai iedvesmotos no vēstures stāstiem un notikumiem, kas notikuši pirms mums, lai mēs audzinātu sevī patriotismu. Būsim patrioti,” uzrunājot klātesošos, sacīja Štāba bataljona komandieris komandkapteinis Seldzis Grasmanis.

Svinīgajā ceremonijā Štāba bataljona komandieris norādīja, ka līdz ar iestādītā ozola saknēm tiek ierakta arī laika kapsula, kurā ir šobrīd dienošo Štāba bataljona karavīru vēlējumi un vēstījums nākamajām paaudzēm.

“Šodiena ir īpaša diena Štāba bataljona ceļā uz simtgadi. Decembrī ir īstais bataljona svinību datums, bet šodien Rīgas Brāļu kapos esam sanākuši, lai kopā ieskandinātu šī ceļa sākumu. [..] 1936. gadā, laikā, kad tika atklāti Rīgas Brāļu kapi, bija ideja stādīt ozolus, šeit, Varoņu terasē. Daudzi ozoli kara laikā ir gājuši bojā, daudzus esam atjaunojuši. Vietas, kur tik plānots stādīt ozolus, ir aizņemtas. Bet vienu īpašu vietu Varoņu terasē mēs taupījām Štāba bataljona simtgades ozolam,” norādīja Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis.

Atzīmējot Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona simtgadi, 7. septembrī plkst. 13 Brīvības pieminekļa laukumā, Rīgā notiks svinīgs pasākums. Tā laikā notiks svinīgā Godasardzes maiņa, kuras laikā nomainīs līdzšinējos Godasardzes ceremoniju ieročus –  ASV ražotās triecienšautenes “M16” ar šautenēm “Lee Enfield”, ko Latvijas armijas simtgadē dāvinājusi Kanāda. Štāba bataljons ar šautenēm “Lee Enfield” pildīja godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils līdz 1940.gadam.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljons ir vienīgā vienība, kas  1992.gadā tika atjaunota ar tās vēsturisko nosaukumu. Vienība tika izveidota 1919.gadā kā Komandantūras rota. Gadu gaitā struktūra un uzdevumi ir daudzkārt mainījušies, bet viens no miera laika pamatuzdevumiem – goda sardzes nodrošināšana pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils ir saglabājies.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljons ir daudzfunkcionāla vienība, ar plaša spektra uzdevumiem, kas ietver Nacionālo bruņoto spēku sakaru un informācijas sistēmu darbības uzturēšanu, bruņoto spēku un Valsts protokola ceremoniju nodrošināšanu – augstu ārvalstu viesu sagaidīšanu un vēstnieku akreditācijas.

Štāba bataljona komandieris ir komandkapteinis Seldzis Grasmanis.

Dalies ar šo ziņu