NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri trenē taktiskās pārvietošanās spēju gaisa telpā

Militārās mācības
Sargs.lv
Reaper Raider
Foto: Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

No 5. līdz 13. augustam Latvijas teritorijā norisinās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas organizēts vingrinājums “Reaper Raider”, kura laikā sabiedroto karavīri trenē taktiskās pārvietošanās spēju gaisā, izmantojot ASV bruņoto spēku helikopterus “Black Hawk”.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri trenē taktiskās pārvietošanās spēju gaisa telpā virs Latvijas

“Šodien norisinās izmēģinājuma treniņš vingrinājumam “Reaper Raider”, ko veicam augusta pirmajā pusē. Šajā vingrinājumā tiks imitētas taktiskās operācijas gaisā, ko veiksim kopā ar ASV sabiedrotajiem. Galvenās spējas, kas tiek trenētas ir savietojamība un integrēšanās ar ASV Gaisa spēkiem. Vingrinājums arī demonstrē mūsu spēku spēju ātri pārvietoties gaisa telpā visas Latvijas teritorijā, lai aizsargātu valsti no jebkuras puses un jebkāda veida apdraudējuma,” uzsvēra NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Maikls Džons Rīkī (Michael John Reekie).

Slovākijas kontingenta pārstāvis leitnants Tibors Holickijs (Tibor Holicky): “Šodien mēs gatavojamies vingrinājumam, izmantojot ASV helikopterus. Mēs apgūstam drošības procedūras un kopīgi trenējamies. Pilnveidojam vienības spējas ātri un efektīvi iekļūt un izkļūt no helikoptera, veicot uzdevumu. [..] “Reaper Raider” laikā mēs demonstrēsim, ka mēs spējam nokļūt jebkurā Latvijas teritorijas daļā dažu stundu laikā. Trenēsim spēju aizsargāt krasta daļu, neļaujot to ieņemt lidaparātam.”

Leitnants T. Holickijs uzsvēra, ka ir būtiski veikt vingrinājumu kopā ar ASV sabiedrotajiem. Leitnants norādīja, ka tas stiprina kopīgās spējas, kā arī parāda sabiedroto spēj paveikt jebkāda veida operācijas un uzdevumus.

NATO kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants M.Dž. Rīkī norādīja, ka vingrinājumā ir iesaistītas 11 valstis – deviņas NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas sabiedrotās valstis, Latvija un ASV sabiedrotie. “Vienpadsmit valstis, sadarbojoties plecu pie pleca, rada ļoti spēcīgu vēstījumu par NATO spēku. Un fakts, ka, kopīgi sadarbojoties, spējam ļoti ātri pārvietot mūsu spēkus vairāk nekā 350 kilometru attālumā - tas parāda mūsu kopīgo spēku, apņēmību un spēju aizsargāt,” sacīja pulkvežleitnants M. Dž. Rīkī.

Vingrinājuma mērķis ir pilnveidot NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas spēju savietojamību, kā arī sadarbību ar ASV bruņotajiem spēkiem gaisa operāciju ietvaros, demonstrējot sabiedroto vienotību, apņēmību un spēju aizstāvēt Latvijas iedzīvotājus un teritoriju pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Vingrinājumā “Reaper Raider” piedalās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri, kā arī ASV kaujas aviācijas brigādes 1. kājnieku divīzijas, 3. bataljona un 1. aviācijas pulka karavīri ar helikopteru “Black Hawk” atbalstu.

Reaģējot uz izmaiņām starptautiskās drošības situācijā, 2016. gada jūlijā NATO samitā Varšavā tika apstiprināta vienošanās par NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada jūnijā.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1300 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovākijas, Slovēnijas, Melnkalnes un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem un veicinātu NATO īstenoto atturēšanu.

Savukārt pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV uzsāka mācību operāciju „Atlantic Resolve”, kuras mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros Latvijā šobrīd atrodas aptuveni 150 karavīru no ASV 1. kaujas aviācijas brigādes 3.bataljona, kas ar 13 helikopteru UH-60 un HH-60 “Black Hawk” atbalstu pilda dienesta pienākumus Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē, stiprinot reģionālo drošību un demonstrējot ASV klātbūtni reģionā.

Dalies ar šo ziņu