Eseju konkursa laureāti apmeklē Gaisa spēku Aviācijas bāzi

Sabiedrība
Sargs.lv
Lielvārde
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

1. augustā Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē norisinājās eseju  konkursa laureātiem veltīts pasākums, kurā astoņiem jauniešiem bija iespēja lidot ar helikopteru “Mi-17”.

Eseju konkursa laureāti apmeklē Gaisa spēku aviācijas bāzi

Aizsardzības ministrijas Militāri publiskās informācijas nodaļas vecākā referente Zaiga Dūmiņa informēja, ka Aizsardzības ministrija rīkoja šo konkursu ar mērķi likt jauniešiem domāt par aizsardzības jautājumiem un iespējams saskatīt savu vietu tajā.

“Šis gads ir īpašs, jo mēs atzīmējam Latvijas armijas un Neatkarības kara simtgadi, tādēļ mēs vēl jo vairāk vēlamies uzsvērt to, ka šis ir laiks, kad mēs pieminam to, ka mūsu senči pirms 100 gadiem ir varējuši izcīnīt šīs valsts neatkarību, lai tā vispār pastāvētu. Mēs esam spējuši izveidot armiju, kas bija pietiekoši spēcīga, mūsu karavīri bija mazākumā bieži vien pret saviem ienaidniekiem, bet viņu pārliecība, drosme un arī prasmes bija tās, kas izšķīra šīs valsts likteni,” uzsvēra Z. Dūmiņa.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem lekciju ciklā “Kā mēs sargājam Latviju?” rīkoja eseju konkursu, kurā tika aicināti piedalīties jaunieši vecumā no 14 līdz 21 gadam, piedāvājot izvēlēties vienu no šiem tematiem: “Mana ģimene Latvijas vēstures notikumos” vai “Kas man ir Latvija? Vai to ir vērts aizsargāt?”.

Z. Dūmiņa stāstīja, ka tēma “Mana ģimene Latvijas vēstures notikumos” deva iespēju jauniešiem apzināt savu senču ieguldījumu Latvijas valsts veidošanā un tapšanā, bet “Kas man ir Latvija? Vai to ir vērts aizsargāt?” tēmā tika domāts par to, ko viņi paši varētu vai gribētu ieguldīt Latvijā un kā viņi varētu to celt, arī aizsargāt, ja tas būtu nepieciešams.

Dāvids Rubenis no Rudzātu vidusskolas eseju rakstīja par tēmu “Kas man ir Latvija? Vai to ir vērts aizsargāt?”. “Izvēlējos šo tēmu, jo man šķiet, ka svarīgākais jautājums, uz kuru mums dzīvē ir jāatbild, dzīvojot savā dzimtenē, ir – kas mums personīgi ir Latvija? – jo katram noteikti ir savi iemesli, savas emocijas, kas viņu saista ar Latviju. Man tā ir brīvības sajūta, ko man dod šī valsts, tā ir mana ģimene un tā ir vide, kurā es dzīvoju,” stāstīja Dāvids.

D. Rubenis: “Es domāju, ka valsts aizsardzība nav tikai militārais atbalsts, bet tas galvenokārt ir tas, ka visa tauta ir vienota par ideju, kas ir mūsu valsts un par to, ka katrs zina to vietu, kur viņam būtu jābūt, ja pienāk tāda diena, kad tā tiktu apdraudēta. Kā nesen kādā intervijā minēja mūsu aizsardzības ministrs – mūsu valstij ir jābūt kā ezim, kur katra adata ir gatava saslieties, ja tāda nepieciešamība būtu.”

Dāvids pateicās par unikālo iespēju viesoties Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē un lidot ar Gaisa spēku helikopteru. Viņš stāstīja, ka viņu pārņēma vienreizējas sajūtas lidojuma laikā un pēc tā, savukārt, viņu esot pārsteidzis, cik plašs ir helikoptera pielietojums, cik daudzās dzīves situācijās tas tiek izmantots – gan pazudušo meklēšanā, glābšanas operācijās un ugunsgrēku dzēšanā, kas esot ļoti labi, ka tehnika tiek pielietota ne tikai militārām vajadzībām, bet arī civilām.

Alise Klinta Broka no Viļānu vidusskolas eseju rakstīja par tēmu “Mana ģimene Latvijas vēstures notikumos”. “Tēmu izvēlējos, jo mana ģimene ir tuvu saistīta ar militāro vidi. Mans vecvectēvs bija Latvijas armijas virsnieks, vecmamma vienmēr līdzās viņam un ļoti daudz ģimenes locekļi ir ar armiju saistīti. Rakstīju par to, kā viņi viens otru gaidīja, kādi bija laiki, cik smagi bija izdzīvot un, ja nebūtu mīlestības, būtu grūti izdzīvot.”

Alise norādīja, lai stiprinātu mūsu aizsardzību, svarīgs ir atbalsts, ko sniedzam. Viņa stāstīja, ka ir svarīgi atbalstīt ne tikai fiziski, ne tikai ar vārdiem, bet patiesi no sevis, atbalstot cilvēkus, kas ir armijā, tos, kuri ir ārpus Latvijas un cenšas tevi pasargāt un, ka vienmēr ir nepieciešams morāls atbalsts.

“Man ir gandarījums par paveikto un priecājos, ka piedalījos, ka esmu šeit. Vēl aiz vien manī ir tauriņi vēderā pēc lidojuma. Tās sajūtas ir kolosālas, jo ne katru reizi ir iespēja no lidojuma apskatīt mūsu zemi,” stāstīja Alise.

“Es domāju, ka mērķis veicināt izpratni par aizsardzību ir sasniegts. Pirmkārt ar to, ka viņiem  bija iespēja domāt par šīm tēmām. Otrkārt – viņiem bija lieliska iespēja nonākt Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku bāzē, lidot ar helikopteru, izmēģināt raķešu simulatoru un apskatīt pašu bāzi un to, kas tajā notiek ikdienā, iepazīstot to tuvāk,” uzsvēra Z. Dūmiņa.

Konkursa mērķis bija veicināt jauniešu informētību, izpratni un iesaisti ar valsts drošību un valstiskumu saistītos jautājumos. Eseju konkurss norisinājās no pagājušā gada 20. novembra līdz šī gada 20. maijam.

Konkursa uzvarētājus noteica Aizsardzības ministrijas pārstāvji pēc punktu sistēmas, izvērtējot iesniegto eseju atbilstību tematikai, uz faktiem balstītu un argumentētu domas izklāstu, kā arī valodas stilu un oriģinalitāti.

Dalies ar šo ziņu