Pabriks: Mūsu galvenais uzdevums nometnē Ukrainas bērniem ir sagādāt viņiem prieku

Jaunsardze
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

No 29. jūlija līdz 2. augustam Jaunsardzes centrs organizē nometni Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērniem. 30. jūlijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks Maltas vidusskolā, Rēzeknes novadā, tikās ar nometnes dalībniekiem.

Pabriks: Mūsu galvenais uzdevums nometnē Ukrainas bērniem ir sagādāt viņiem prieku un radīt vēlmi atgriezties Latvijā

“Mēs sniedzam palīdzību Ukrainai politiskā līmenī. Protams, mēs arī atbalstam Ukrainas politiskos centienus ciešākai sadarbībai ar Eiropas Savienību, ar NATO. [..] Bet ļoti būtisks ir šis cilvēciskais līmenis. Šī ir jau trešā nometne, kas notiek bērniem, kuru vecāki ir iesaistīti karadarbībā - tā ir nepārspējama palīdzība, ko viņi augstu novērtē. Tā ir pirmā reize katram no šiem bērniem, ko viņi pavada Latvijā, Eiropas Savienības dalībvalstī. Mēs dzirdējām arī pateicības vārdus no Ukrainas vēstnieka par to, ko mēs sniedzam. Tas ieguldījums, ko mēs šeit tīri cilvēciskā, humanitārā līmenī varam dot – tas ir nenovērtējams,” uzsvēra aizsardzības ministrs A. Pabriks.

Jaunsardzes un informācijas centra 2. novada nodaļas vadītājs Juris Lelis norādīja, ka Maltā, Rēzeknes novadā, paralēli norisinās divas nometnes – viena nometne jaunsargiem no Rēzeknes, Dagdas un Viļānu novadiem, bet otra nometne, kuras dalībnieki ir jaunieši no Ukrainas. J. Lelis stāstīja, ka dienas laikā katrai nometnei ir sava programma, bet vakarpusē tiek organizētas kopīgas aktivitātes, kā sporta sacensības un sadraudzības spēles, lai jaunieši savstarpēji satuvinātos un sadraudzētos.

“Ukrainas jauniešu nometnē piedalās 30 bērni un viņu pavadošais personāls. Galvenais šīs nometnes mērķis ir sniegt morālu atbalstu, jo nometnes dalībnieki ir bērni no Ukrainas, kuru vecāki ir iesaistīti karadarbībā, ir arī daļa jauniešu, kuriem vismaz viens no vecākiem ir kritis vai arī, uz doto brīdi, atrodas karadarbības rajonos. Šī ir tāda kā sadraudzības nometne – sniegt atbalstu, sadraudzēties, stāstīt, rādīt par mūsu Latviju un, šinī gadījuma, tieši vairāk par Latgali. Plānoti ir vairāki braucieni, ekskursijas gan, lai nodrošinātu aktivitātes, gan arī, lai parādītu skaistākās vietas Latvijā, jauniešiem darbojoties kopā,” norādīja J. Lelis

A. Pabriks sacīja, ka tic, ka bērni aizbrauks ar pozitīvām emocijām, būs ieguvuši draugus un vēlēsies atgriezties Latvijā. “Es ticu, ka šie bērni, aizbraucot atpakaļ uz Ukrainu, viņi būs Latvijas atbalstītāji un Latvijas draugi. Mūsu galvenais uzdevums ir atvieglot viņu ikdienu, lai šie bērni aizmirstu par kara realitāti, lai viņi gūtu prieku un, protams, lai viņi šeit atgrieztos,” norādīja aizsardzības ministrs.

J. Lelis: “Jau tagad jauniešos ir redzams, ka viņi ir gatavi komunicēt, gatavi sadarboties, gatavi draudzēties un, kā liecina arī citu gadu pieredze – jaunieši aizbrauc ar pozitīvām emocijām, bet šķiroties asaras ir acīs un ir grūti atvadīties. Tas arī ir tas, ko vēlamies sasniegt  – rādīt to pozitīvo, rādīt kā mums Latvijā ir gājis, atgūstot savu neatkarību. Kā mēs visi pieaugušie uzsveram – jaunieši, kas zinās vairāk, pratīs iegūt informāciju, pratīs analizēt informāciju, viņi arī pratīs pieņemt pareizākos lēmumus.”

Ukrainas Nacionālās gvardes karavīra dēls Igors: “Šajā gadā man palaimējās nokļūt Latvijā un, lai gan es šeit neesmu ilgi, man ir radušies ļoti pozitīvi iespaidi. Vakar mēs bijā mazā, bet ļoti jaukā pilsētā – Rēzeknē. Pilsēta mani iedvesmoja ar savām mazajām un omulīgajām mājām un gludajiem celiņiem. Principā - neko daudz priekš laimes nevajadzēja.”

Igors stāstīja, ka viņi ir iepazinušies ar vietējiem iedzīvotājiem, kas viņus ir uzņēmusi ļoti sirsnīgi. Viņš arī minēja, ka brauciena laikā viņiem neizdevās iepazīties savā starpā, bet pirmajā nometnes vakarā viņiem tas izdevies, kopīgi spēlējot futbolu un volejbolu. Igors norādīja, ka ir pārliecināts, ka no nometnes aizbrauks ar labām atmiņām un iespaidiem. 

Ukrainas Bruņoto spēku karavīra meita Ilona stāstīja, ka pirmie iespaidi par Latviju ir ļoti patīkami un pozitīvi. “Man viss ļoti patīk, brīnišķīga valsts un zinu, ka labprāt vēlreiz šeit atgrieztos. Vakar mēs staigājām pa pilsētu, apmeklējām pilsdrupas. Esmu arī jau iepazinusies ar jauniešiem no Latvijas -viņi ir ļoti jautri. Spēlējām dažādas spēles, sējām mezglus un esmu arī iemācījusies dažus vārdus latviešu valodā, kā “paldies”, “labrīt” un “labvakar”. Cilvēki šeit ir patiesi jauki, saprot mūs un izturas labi.” pauda Ilona.

Jaunsardzes centra organizēto nometni bērniem no Ukrainas apmeklēja arī Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko (Olexandr Mischenko) un Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš.

Nometnes lakā bērniem paredzētas dažādas aktivitātes un ekskursijas, tostarp, brauciens uz Aglonu, apmeklējot Aglonas baziliku, Kara muzeju un Maizes muzeju, kā arī ekskursija un Daugavpils cietoksni un Daugavpils zinātnisko centru.

Šogad nometni vada Jaunsardzes centra 2. novada nodaļa, uzņemot tās dalībniekus Latgalē. Vairākas aktivitātes bērniem vada Jaunsargu pašpārvaldes jaunsargi.
Tradīciju organizēt nometni karavīru bērniem no Ukrainas Jaunsardzes centrs uzsāka 2017. gadā, lai viņi varētu atpūsties, iepazīties ar jaunsargiem un doties kopīgos piedzīvojumos.

Latvijas aizsardzības nozare jau sesto gadu sniedz atbalstu militārā konflikta rezultātā cietušajiem Ukrainas karavīriem un viņu ģimenēm. Kopš 2014. gada vasaras Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērni saņem sūtījumus, uzsākot skolas gaitas, kā arī dāvanas Ziemassvētkos, uz Ukrainu nosūtītas vairākas kravas ar humāno palīdzību. Kopš 2017. gada humānās palīdzības kravas nogādātas tieši Doņeckas apgabalā, kur palīdzība gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem nepieciešama visvairāk.

Nacionālo bruņoto spēku Kapelānu dienests un Psihologu dienests regulāri sadarbojas ar Ukrainas armijas atbildīgajām struktūrvienībām, lai sniegtu atbalstu Ukrainas karavīriem un civiliedzīvotājiem.

Dalies ar šo ziņu