E. Levits: Jauno zemessargu izvēle norāda, ka viņi ir motivēti cīnīties par valsts aizsardzību

Latvijā
Sargs.lv
Levits
Foto: Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

30. jūlijā Valsts prezidents Egils Levits un aizsardzības ministrs Artis Pabriks apmeklēja apmācību poligonu “Meža Mackeviči” Daugavpils novadā, lai vērotu Zemessardzes 3. Latgales brigādes jauno zemessargu pamatapmācības nometni.

E. Levits: Jauno zemessargu izvēle norāda, ka viņi ir motivēti cīnīties par valsts un sabiedrības aizsardzību

Valsts prezidents E. Levits: “Manas vizītes mērķis ir iepazīties ar šo ļoti perspektīvo apmācību vietu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Man jāsaka, ka iespaidi ir ļoti labi. Pirmkārt, sadarbība starp profesionālo dienestu un Zemessardzi - tieši šī sadarbība ir Latvijas bruņoto spēku koncepcija, kas, manuprāt, tos padara spējīgus adaptēties un stiprus. Tā, man šķiet, arī ir ļoti piemērota Latvijas apstākļiem. Varēju konkrēti iepazīties ar taktisko uzdevumu izpildi, redzēju jaunās iekārtas, kas karavīriem un zemessargiem nes pienesumu motivācijai. Redzēju bruņojumu, dažādus materiālus. Mans iespaids par piedzīvoto ir ļoti labs. Domāju, ka mūsu Nacionālie bruņotie spēki ir ļoti motivēti un spējīgi nodrošināt mūsu valsti un drošību, tostarp augstas kvalitātes līdzdalību starptautiskajās operācijās. Tiek sagatavoti augsta līmeņa karavīri, un tas mums ir ļoti svarīgi.”

“Mūsu kopīgais darbs ir ikdienā strādāt Nacionālo bruņoto spēku, Zemessardzes, Jaunsardzes un valsts labā. Es gribētu teikt, ka mums ar prezidenta kungu ir laba sadarbība un cerēsim, ka arī viss tālāk ies uz priekšu – mūsu nodrošinājums augs, dzīves apstākļi uzlabosies. [...] Visiem jaunajiem zemessargiem es novēlu veiksmīgi pabeigt visas apmācības un turēt Zemessardzes godu augstu, jo bez jūsu attieksmes valstij drošības nebūs,” uzrunājot jaunos zemessargus, uzsvēra aizsardzības ministrs A. Pabriks.

“Smagākais jaunajiem Zemessargiem vēl ir priekšā, bet viņu izvēle jau nozīmē, ka viņi ir ļoti drosmīgi un motivēti cīnīties par savas valsts un Latvijas sabiedrības aizsardzību. Paldies par to,” norādīja E. Levits.

Vizītes laikā Valsts prezidents un aizsardzības ministrs tikās ar Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieri pulkvežleitnantu Gunāru Vizuli, lai pārrunātu apmācības norisi, iepazītos ar jauno zemessargu sadzīves apstākļiem, aplūkotu brigādes ekipējumu un bruņojumu, kā arī vērotu nometnes dalībnieku paraugdemonstrējumus un apmācību norisi.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvežleitnants G. Vizulis norādīja, ka jau trešo gadu pēc kārtas poligonā “Mežu Mackeviči” notiek Zemessardzes 3. Latgales brigādes pamatapmācības nometne. “Trīs nedēļu ilgajā apmācībā jaunie zemessargi apgūst teorētiskās zināšanas, praktiskās iemaņas, kā arī orientēšanos apvidū un topogrāfiju. Tāpat zemessargi piedalās fiziskajās nodarbībās un ierindas mācībās,” stāstīja pulkvežleitnants G. Vizlis.

“Pamatapmācības nometne tiek organizēta, lai jaunie zemessargi ne tikai gūtu individuālās iemaņas, bet arī iemācītos strādāt kolektīvā. Cilvēku klāsts ir dažāds – sākot no 18 gadus veciem jauniešiem un beidzot ar 50 gadus veciem cilvēkiem, kuriem ir atšķirīga dzīves pieredze, kā arī ir dažādi uzskati. Piedaloties lauka apmācībās, jaunie zemessargi jau sākotnēji gūst karavīra dzīvesveida pieredzi. [..] Līdz ar to, nākamajos uzdevumos, viņiem klāsies krietni vieglāk, jo smagākais būs pārdzīvots jau iepriekš,” uzsvēra pulkvežleitnants G. Vizulis.

Latgales 3.brigādes pamatapmācības nometnes 1.līmeņa kursa priekšnieks virsleitnants Aleksandrs Oļipovs norādīja, ka lielākās problēmas jaunajiem zemessargiem sagādā nometnes dienas režīms, pie kā viņiem ir grūti pierast. Viņi mostas ļoti agri un gulēt dodas ļoti vēlu. Tas arī bieži ir galvenais iemesls, kādēļ kāds izdomā tomēr pamest Zemessardzi. Virsleitnants stāstīja, ka piektajā vai sestajā dienā lielākā daļa jauno zemessargu ir adaptējušies jaunajā vidē.

Pamatapmācības nometnes dalībniece, zemessargs Anna Fedulova stāsta, ka nometnē ir stiprinājusi savu fizisko sagatavotību, iemācījusies medicīniskās iemaņas, kā arī apguvusi maskēšanās prasmes. Savukārt kā lielāko izaicinājumu A. Fedulova norāda jauno ikdienas režīmu.

“Es jau iepriekš biju domājusi par iestāšanos Zemessardzē. Manas abas māsas un brālis ir Zemessardzē. Es domāju – ja viņi var, es arī varu. Sasniedzot 18 gadu vecumu, iestājos. Es arī motivētu citus iestāties Zemessardzē. Tā ir vienotības sajūta un patriotisms. Ja kaut nedaudz vēlies iemācīties aizstāvēt sevi, ir jāstājas,” uzsver A. Fedulova.

Pamatapmācības nometne norisinās līdz 2. augustam, tajā piedalās zemessargi no visiem sešiem Zemessardzes 3. Latgales brigādes bataljoniem, kā arī Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes zemessargi.

Militārās pamatapmācības 1. līmeņa kursā zemessargi apgūst lauka kaujas iemaņas, kaujas šaušanas pamatprincipus, gūst ieskatu topogrāfijā, ierindas apmācībā, kā arī medicīnā, sakaru apmācībā un saistošajos normatīvajos aktos. Zemessargiem ir iespēja uzlabot fizisko sagatavotību un apgūt militāro iemaņu pamatus.

Apmācību organizē Zemessardzes 3. Latgales brigāde un to nodrošina  brigādes visu bataljonu instruktori.

Zemessardzes dienestā uzņemto zemessargu apmācība notiek, pielietojot nometnes modeli, kur zemessargi militārās pamatiemaņas apgūst nepārtrauktā laika posmā. Šāda veida militārās pamatapmācības nometnes notiek kopš 2015. gada.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes teritorijā atrodas seši bataljoni – Zemessardzes 32. kājnieku bataljons Rēzeknē, Zemessardzes 34. Artilērijas bataljons Daugavpilī, Zemessardzes 35. kājnieku bataljons Preiļos, Zemessardzes 55. kājnieku bataljons Aizkrauklē un Zemessardzes 56. kaujas nodrošinājuma bataljons Jēkabpilī, kā arī Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons Lūznavā.

Dalies ar šo ziņu