Latvijas Pasts velta īpašas pastmarkas Latvijas armijas simtgadē

Sabiedrība
Sargs.lv
Pastmarka
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

10. jūlijā, Latvijas armijas 100. gadadienā, Ādažu bāzē norisinājās Latvijas armijas simtgadei veltīto pastmarku un aploksnes pirmās dienas zīmogošanas svinīgais pasākums, kā arī svētku pusdienas Ādažu bāzē dienošajiem Latvijas un sabiedroto valstu karavīriem.

Latvijas Pasts velta īpašas pastmarkas Latvijas armijas simtgadē

Pasākumā piedalījās aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis, Nacionālo bruņoto spēku vienību komandieri un karavīri, kā arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri un citi aicinātie viesi.

“Esmu ļoti pateicīgs Latvijas Pastam, uzņēmējiem un daudziem citiem par to, ka ne tikai vārdos, bet arī darbos apliecināt uzticību Latvijas armijai, Latvijas valstij un Latvijas karavīriem. Laiks ritēs, bet pastmarkas saglabāsies, tā vēsture saglabāsies - Latvijas armijas simtgade saglabāsies caur šīm pastmarkām, tā saglabāsies arī nākošos 100 gadus,” uzrunājot klātesošos, uzsvēra A. Pabriks.

 “Šī ir lieliska Latvijas Pasta iniciatīva. Mēs esam pateicīgi par šāda atbalsta sniegšanu gan uzņēmējiem, gan valstiskām struktūrām un, pats galvenais, Latvijas sabiedrībai. Tāpēc mums Zemessardzes skaitliskais sastāvs ir pieaugošs, tāpēc Nacionālos bruņotos spēkus papildina lieliski sabiedrības pārstāvji. Par to es esmu pateicīgs visiem. Mēs visi kopā veidojam valsti, mēs visi kopā valsti aizstāvam,” uzsvēra ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs M. Vilcāns norādīja, ka šāda iniciatīva aizsākās jau pagājušajā gadā, kad vairākas pastmarkas tika veltītas Latvijas simtgadei un, ka esot tikai loģiski, ka pastmarkas tiek veltītas arī Latvijas armijas simtgadei. “Kas gan būtu mūsu valsts bez kārtīgas, sevi cienošas armijas un otrādi – kas gan būtu armija bez savas valsts. Tāpēc šim veltījumam papildus iemesli un argumentācija nebija vajadzīga. Mēs jūtamies ļoti pagodināti un lepni, ka varam piedalīties šajās svinībās,” stāstīja M. Vilcāns.

Aizsardzības ministrs A. Pabriks uzsvēra, ka Latvijas valsts sākās ar armiju, ar Latvijas karavīru, ar latviešu strēlniekiem, kuri bija gatavi aizsargāt savu zemi, savu ģimeni un savus principus. “Neaizmirsīsim latviešu strēlniekus un, atceroties vēsturi, domāsim kā mēs ikdienā paši veidojam vēsturi,” sacīja A. Pabriks.

Sagaidot Latvijas armijas simtgadi, Latvijas Pasts ir izdevis trīs jaunas pastmarkas, uz kurām redzama Nacionālo bruņoto spēku kaujas tehnika sauszemes, jūras un gaisa teritoriālās aizsardzības nodrošināšanai. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana notika Latvijas armijas dzimšanas dienā, 10.jūlijā – Ādažu pasta nodaļā, Gaujas ielā 11, no plkst.9 līdz 18.

Uz pastmarkām attēlota Nacionālo bruņoto spēku izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīna “CVR (T)”, štāba un apgādes kuģis “Virsaitis”, kā arī helikopters “Mi-17”.

Dalies ar šo ziņu