No Spānijas Jūras spēku lielākā kuģa Latvijā desantējušies 400 jūras kājnieki

NBS
Sargs.lv
Spānija
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

No 11. līdz 14. jūnijam Latvijā norisinās starptautisko militāro mācību “Baltops 2019” sauszemes operācijas aktīvā fāze, kuras laikā Lilastē un Daugavgrīvā notika jūras desanta izsēšanās operācija no Spānijas Jūras spēku desanta kuģa LHD “Juan Carlos I”.

No Spānijas Jūras spēku lielākā kuģa Latvijā desantējušies 400 jūras kājnieki

Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta priekšnieka pienākumu izpildītājs komandleitnants Pēteris Subbota uzsvēra, ka desanta izsēšanās operācija ir veiksmīgi izdevusies – karavīri ir nonākuši krastā, lai tālāk dotos uz Ādažu poligonu. Komandleitnants norādīja, ka karavīri Ādažu militārajā bāzē trenēs tiešās uguns spējas, veiks kaujas šaušanu ar dažādu spektru ieročiem un stiprinās sadarbību un savietojamību ar sabiedrotajām valstīm.

Spānijas Jūras spēku pārstāvis majors Hugo Santoss (Hugo Santos) norādīja: ”Desanta izsēšanās operācija ir norisinājusies lieliski, bet tā bija sarežģīta, jo šī pludmale ir neierasta vide priekš mums. Lilaste ir sarežģīta pludmale, lai veiktu izsēšanās operāciju, bet mēs to labi paveicām”.

“Šajās militārajās mācībās mums ir trīs galvenie mērķi un uzdevumi. Pirmais – stiprināt un pilnveidot sadarbību starp visām vingrinājumā iesaistītajām nācijām. Otrs, protams, ir veikt visas operācijas un uzdevumus un trešais – parādīt mūsu profesionalitāti, uzlabot mūsu uzdevumu veikšanas spējas un integrētu bataljona spējas, lai sasniegtu pilnu operacionalitāti,” norāda majors H. Santoss.

Komandleitnants P. Subbota norādīja, ka vienības atgriešanās atpakaļ uz kuģa būs interesantāka un arī sarežģītāka, jo karavīriem būs jāveic ieskriešanās ūdenī, lai tiktu uz platformas, kas viņus nogādās uz kuģa. Kā norāda komandleitnants, atgriešanās operācija būs pretēja desanta izsēšanās operācijai, kad karavīriem bija jāieskrienas no stabilas platformas un jālec ūdenī, lai nonāktu krastā.

“Šogad apmācībās iekļauti ir visi spēku spēju elementi, kas ir ļoti nozīmīgi šāda mēroga mācībām. Desanta izsēšanās operācijā vērojām 400 Spānijas karavīru izsēšanos, kā arī uz Spānijas Jūras spēku desanta kuģa vēl atrodas 250 cilvēku liela apkalpe. Arī Latvijas Jūras spēku kuģi atrodas jūrā, lai reaģētu uz jebkāda veida incidentiem, piemēram, uz zvejas kuģu iekļūšanu operācijas teritorijā vai arī, piesārņojuma incidenta gadījumā, lai novērstu piesārņojuma sekas,” uzsvēra komandleitnants P. Subbota.

Majors H. Santoss norādīja, ka visu spēku spēju iekļaušanai mācībās ir izšķiroša nozīme, jo spējas tiek būtiski stiprinātas katra elementa ietvaros, kopā radot spēcīgu armiju, sniedzot nepieciešamo atbalstu uzdevumu veikšanā.

“Katrā valstī ir savas procedūras, sava valoda, sava mentalitāte, sava individuālā domāšana. Regulāri kopīgie treniņi, pirmkārt, jau attīsta savstarpējo savietojamību - gan procedūru, gan personāla, gan tehnikas. Un bez tā mēs nekur tālu netiksim. Tāpēc savstarpējās savietojamības trenēšana ir pats galvenais un obligātais nosacījums, kas mums ir jāveic,” norādīja komandleitnants P. Subbota.

“Sadarbība ar Latvijas bruņotajiem spēkiem ir lieliska, jo mēs esam partneri, mēs esam vienotas koalīcijas dalībnieki un, kad tu strādā kopā vienā koalīcijā, visi viens otram palīdz. Jo ne tikai NATO, bet arī dzīvē, viens tu nekur neaiziesi, ir jāiet kopā sadarbojoties, ” uzsvēra majors H. Santoss.

Starptautiskās militārās mācībās „Baltops 2019” Baltijas jūrā  notiek no 9. līdz 21.jūnijam, un to mērķis ir veicināt sabiedroto bruņoto spēku sadarbību un savietojamību, stiprināt spējas strauji reaģēt, izmantojot visu spēku veidu spējas, kā arī demonstrēt sabiedroto un partnervalstu apņēmību nodrošināt stabilitāti reģionā un gatavību aizsargāt Baltijas jūras reģionu.

Šīs mācības notiek jau 47.reizi, un tajās piedalās aptuveni 8600 karavīru, kā arī aptuveni 50 kuģu, divas zemūdenes un 36 gaisa kuģu no 18 valstīm, tādējādi demonstrējot sabiedroto un partnervalstu sadarbību un savietojamību, un apliecinot ilgtermiņa ieguldījumu reģiona drošībā un stabilitātē.

 “Baltops” ir ikgadējas mācības, kas jau kopš 1971.gada norisinās Baltijas jūrā, sniedzot iespēju NATO un reģionālajiem partneriem stiprināt savstarpējo spēku savietojamību, trenējoties veikt kombinētus taktiskos manevrus dažādos mācību scenārijos.

Latvija mācībās “Baltops” piedalās kopš 1996.gada. Mācības ASV vadībā Baltijas jūrā notiek kopš 1972.gada.

 

Dalies ar šo ziņu