Aizsardzības ministrs ar zinātnes un industrijas pārstāvjiem pārrunā sadarbību pētniecības jomā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
E2CE86A1973848FA9E7EC23E579965B8.jpg
Foto: Aizsardzības ministrija

6. jūnijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Rīgas Tehniskās universitātes rektoru Leonīdu Ribicki, Rīgas Stradiņa universitātes rektoru Aigaru Pētersonu, Latvijas Universitātes prorektoru Valdi Segliņu un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāju Elīnu Egli-Ločmeli, lai pārrunātu augstskolu, aizsardzības nozares un industrijas sadarbību militārās pētniecības jomā.

Aizsardzības ministrs ar zinātnes un industrijas pārstāvjiem pārrunā turpmāko sadarbību pētniecības jomā

“Latvijas aizsardzības nozarei prioritāri pētniecības virzieni šobrīd ir bezpilota lidaparātu sistēmas, ieroču sistēmas, individuālais ekipējums, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, kā arī pārtikas tehnoloģija,” tiekoties ar zinātnes un industrijas pārstāvjiem, uzsvēra A. Pabriks.

Kā turpmākās sadarbības perspektīvas aizsardzības ministrs minēja pētniecības kapacitātes piesaisti aizsardzības industrijai, īstenojot grantu programmu, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra kapacitātes stiprināšanu praktiskās pētniecības jomā, kā arī zinātnieku iesaisti starptautiskos NATO un Eiropas Savienības pētniecības projektos Latvijas aizsardzības nozares attīstībai būtiskās jomās.

Lai kopīgi radītu inovatīvus risinājumus, Aizsardzības ministrija patlaban sadarbojas ar vairākām Latvijas pētniecības iestādēm. Vienošanās ar Latvijas Zinātņu akadēmiju paredz sadarbību zinātniskās pētniecības ekspertīžu veikšanā. Savukārt līgumi ar Rīgas Stradiņa universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Universitāti un Latvijas Lauksaimniecības universitāti ietver sadarbību izglītībā, zinātnē un tehnoloģijās.

Piemēram, sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes speciālistiem ir izstrādāta īpaši Latvijas karavīriem piemērota sausā uzturdeva. Sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti tiek veikts pētījums, kura mērķis ir izstrādāt modernu personības novērtēšanas sistēmu Nacionālo bruņoto spēku personāla atlasei. Savukārt sadarbībā ar Latvijas Universitāti paredzēts pakāpeniski izveidot šaujampulvera stabilitātes kontroles sistēmu.

Šogad Aizsardzības ministrija realizēja grantu konkursu, kas bija līdz šim pirmais šāda veida Latvijas aizsardzības un drošības industrijas mērķtiecīga attīstības atbalsta mehānisms. Grantu konkursa ietvaros sevišķi tika uzsvērta Latvijas pētniecības iestāžu iesaiste, kā arī veicināts pašu uzņēmumu investīciju kāpums pētniecībai, jaunu tehnoloģiju un produktu izstrādei.

Kopš 2014. gada Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju ik gadu rīko “Industrijas dienu”, kurā Latvijas uzņēmēji un zinātnieki iepazīstina Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjus ar saviem produktiem un pakalpojumiem.

Piemēram, šī gada “Industrijas dienā” tika prezentēti Latvijā radīti bezpilota lidaparāti, mobilā lietotne “Viedsargs”, datu drošības un apstrādes risinājumi, mobili infrastruktūras risinājumi armijas mobilitātes uzlabošanai, individuālie aizsardzības līdzekļi, kā arī Latvijas izglītības un pētniecības iestāžu izstrādāti produkti.

Aizsardzības nozare ir integrēta kopējā zinātnes, pētniecības, tehnoloģiju attīstības un inovāciju vidē, lai ar modernu tehnoloģiju un inovatīvu risinājumu palīdzību stiprinātu valsts aizsardzības spējas.

Dalies ar šo ziņu