Studentu militārajai apmācībai var pieteikties visa gada garumā

Izglītība
Sargs.lv
CDE270A334A54C32A797685462B78DCA.jpg

Studentu militārā apmācība, atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajiem “Studējošo speciālās militārās apmācības kārtība” noteikumiem, dod iespēju Latvijas augstskolās studējošajiem brīvprātīgi apgūt militārās zināšanas un iemaņas. Apgūstot visus studentu militārās apmācības posmus, studējošais iegūst leitnanta dienesta pakāpi dienestam Zemessardzē.

Studentu militārajai apmācībai var pieteikties visa gada garumā

“Šī ir laba iniciatīva un labs mērķis, kas dod studentiem iespēju paralēli studijām apgūt militārās iemaņas. Studējot un papildus apgūstot šo militāro apmācību, students gala rezultātā iegūst ne tikai akadēmisko izglītību, bet arī dienesta leitnanta pakāpi, ” norāda Zemessardzes štāba Personālsastāva un administrēšanas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Arturs Barons.

Militārā apmācība tiek iedalīta trīs posmos. Pirmais posms ir pamatapmācība, kas ir līdz desmit nedēļām ilga. Students pamatapmācību var iziet vai nu vienā vasaras nometnē, vai, ja laiks ir ierobežots, vairākās nedēļas nogalēs. Studējošais apmācību var iziet pakāpeniski gada garumā bataljonā, kurā ir pieteicies. Pamatapmācības posmā students apgūst dienestam Zemessardzē nepieciešamās pamatzināšanas un iemaņas – kā maskēties, pārvietoties, kā sevi pasargāt kaujas laukā un izdzīvot mežā. “Šīs ir iemaņas, kuras ir jāzina katram karavīram, lai viņš spētu sevi pasargāt, strādāt ar ieroci un zinātu visus pienākumus un nosacījumus, kas karavīram ir jāpilda,” stāsta pulkvežleitnants A. Barons.

Otrais posms ir jaunākā instruktora apmācība, kas ir līdz 12 nedēļām ilga. Apmācības posms ir sadalīts vairākās nedēļās, bet, ja studējošā brīvais laiks atļauj, apmācības kursu var iziet uzreiz. Jaunākā instruktora pamatapmācības posmā students apgūst nodaļas komandierim nepieciešamās zināšanas un prasmes, attīstīt pašiniciatīvu, līdera dotības, kā arī spēju ātri un precīzi pieņemt lēmumus. “Šajā posmā studentam jau tiek uzticēta līdz desmit cilvēkiem liela grupa, kuru viņš vada, dod uzdevumus, rūpējas, lai uzdevumi tiktu izpildīti un arī māca, lai sagatavotu karavīrus,” uzsver pulkvežleitnants A. Barons. Pēc otrā apmācību posma students var turpināt dienestu Zemessardzē kā instruktors.

Trešais posms ir Zemessardzes vada komandiera apmācība, kas tiks organizēta Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā sākot ar 2020. gadu. Šī programma sniegs virsniekam nepieciešamās zināšanas, piemēram, personāla vadībā, plānošanā un taktikā. Apmācību veidos astoņu nedēļu klātienes studijas, ko papildinās tālmācība. Apgūstot šo apmācības posmu, studentam tiek piešķirta leitnanta dienesta pakāpe dienestam Zemessardzē.

Lai kļūtu par virsnieku profesionālajā militārajā dienestā, būs jāapgūst tikai apmācībā neiekļautie vada komandiera kursa posmi Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Studentu militārā apmācība ir brīvprātīga. Apmācību var apgūt jebkurš akreditētas Latvijas augstskolas students, kurš ir Latvijas pilsonis, nav krimināli sodīts par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem un atbilst Nacionālo bruņoto spēku noteiktajām veselības stāvokļa prasībām. Lai uzsāktu militārās apmācības, studentam jāiestājas Zemessardzē, viņam tiek veikta obligātā veselības pārbaude.

Studentu militārajai apmācībai var pieteikties visa gada garumā. “Ņemot vērā, ka apmācību posmus var sadalīt un pielāgot studējoša brīvajam laikam, tad nav noteikta pieteikšanās perioda. Studenti var pieteikties visa gada garumā un jaunie zemessargi tiek integrēti apmācībā un bataljonā, kuru ir izvēlējušies,” stāsta pulkvežleitnants A. Barons.

Studentiem, esot apmācībā un veltot tai savu brīvo laiku, piemēram, pavadot dienu mežā, tiek nodrošināta ēdināšana vai izsniegta kompensācija sākot ar 25 eiro par dienu. Kompensācijas summa ir atkarīga no dienesta pakāpes un dienesta ilguma Zemessardzē. Savukārt, pabeidzot visus apmācību posmus un iegūstot leitnanta dienesta pakāpi, kā arī iegūstot augstāko izglītību, students saņem kompensāciju aptuveni 2500 eiro apmērā.

“Ja studentam ir radusies situācija, ka uz norunāto nodarbību viņš nevar ierasties darba, studiju vai kāda cita iemesla dēļ, galvenais ir par to laicīgi informēt sava bataljona komandieri. Šeit ir liela nozīme komunikācijai un godprātībai. Kā studentiem tā arī zemessargiem ir jāparāda, ka viņiem var uzticēties. Mēs kā organizācija ejam pretī gan studentiem, gan zemessargiem – ejam pretī un mēģinām atrast balansu, lai apmācību un zemessarga pienākumus varētu apvienot gan ar darbu, gan studijām,” uzsver pulkvežleitnants A. Barons.

Pulkvežleitnants A. Barons norāda, ka studenti, kuri ir izvēlējušies militāro apmācību tiek iesaistīti arī dienesta uzdevumu izpildē. “Students, tā pat kā jebkurš zemessargs, tiek iesaistīts dienesta uzdevumu izpildē. Vai tā ir cilvēku meklēšana, meža ugunsgrēka dzēšana, vai kāds atbalsts sabiedrībai, atbalsts kādam pasākumam. Esot šajā apmācībā, students ir tas pats zemessargs, tikai papildus tam viņš ir apņēmies kļūt par leitnantu.”

“Izvēloties šo militāro apmācību, students noteikti nebūs zaudētājs. Viņš uzlabos savu fizisko sagatavotību, apgūs nozīmīgas militārās iemaņas un zināšanas, rezultātā iegūstot leitnanta dienesta pakāpi dienestam Zemessardzē. Bet svarīgi ir saprast pašu būtību, ko stājoties Zemessardzē apsolām zvērestā – vēlmi un gatavību aizsargāt Latviju, ” tā pulkvežleitnants A. Barons.

Apmācībai uz leitnanta dienesta pakāpi dienestam Zemessardzē var pieteikties arī jebkurš jau esošs zemessargs.

Lai pieteiktos militārajai apmācībai, studējošie aicināti vērsties tuvākajā Zemessardzes bataljonā.

Uzzināt vairāk par pieteikšanos Zemessardzē var, zvanot uz Zemessardzes vienoto diennakts tālruņa numuru – 1811

Dalies ar šo ziņu