Darba devējs var izmaksāt darbiniekam - rezerves karavīram - atlīdzību par mācībās pavadīto laiku

Latvijā
Sargs.lv
NBS
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Saeima ir pieņēmusi grozījumus vairākos likumos, lai darba devējs varētu izmaksāt darbiniekam – rezerves karavīram – atlīdzību par militārajās mācībās pavadīto laiku. Līdz šim uz militārajām mācībām iesauktajam rezerves karavīram darba devējs piešķīra atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas norīkojumā norādītajā laikā līdz 60 dienām kalendāra gadā.

Darba devējs var izmaksāt darbiniekam - rezerves karavīram - atlīdzību par militārajās mācībās pavadīto laiku

Grozījumi Militārā dienesta likuma 66. pantā nosaka, ka darba devējs norīkojumā norādītajā laikā atbrīvo uz militārajām mācībām iesaukto rezerves karavīru no darba (amata) pienākumu pildīšanas, saglabājot darba (amata) vietu ar tiem pašiem nosacījumiem, kādi bija pirms iesaukšanas uz militārajām mācībām, un ievērojot virsnieku, instruktoru un kareivju sastāva karavīriem norādīto maksimālo militāro mācību laiku. Darba devējs var izmaksāt darbiniekam atlīdzību par militārajās mācībās pavadīto laiku.

Savukārt grozījumi Darba likuma 74. pantā nosaka, ka darba devējs var izmaksāt noteikto atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu sakarā ar rezerves karavīru militārajām mācībām. Darbiniekam - rezerves karavīram - atlīdzību var izmaksāt, ja darbinieks darba devēju par iesaisti militārajā apmācībā informē rezerves karavīru iesaukšanu aktīvajā dienestā regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā termiņā un kārtībā. Atlīdzību izmaksā par rezerves uzskaites struktūrvienības izziņā norādīto laiku.

Rezerves karavīrs, saņemot iesaukšanas pavēsti, ne vēlāk kā mēnesi pirms iesaukšanas aktīvajā dienestā brīdina darba devēju par plānoto iesaukšanu aktīvajā dienestā.

Grozījumi abos likumos stājās spēkā šī gada 4. aprīlī.

Jāuzsver, ka uz militārajām mācībām iesauktajam rezerves karavīram par katru militāro mācību dienu izmaksā arī kompensāciju no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Rezerves karavīrs, kas piedalās militārajās mācībās, atkarībā no dienesta pakāpes par vienu dienu saņem kompensāciju 5 % apmērā no mēneša bāzes algas, kas noteikta profesionālā dienesta karavīram ar līdzvērtīgu dienesta pakāpi. Izmaksājamā kompensācija neapliekas ar nodokļiem. 

Patlaban kareivis, kas piedalās rezerves karavīru militārajās mācībās, par vienu dienu saņem 26 eiro, dižkareivis – 27.50, kaprālis – 30.25, seržants – 32.50, virsseržants – 34.50, štāba virsseržants - 36.75, augstākais virsseržants - 41.50, leitnants – 32.50, virsleitnants – 35.50, kapteinis – 39.50, bet majors – 42.50 eiro.

Uz militārajām mācībām iesauktajam rezerves karavīram kompensē arī transporta izdevumus, kas radušies, izmantojot personīgo vai sabiedrisko transportu no deklarētās dzīvesvietas līdz pavēstē noteiktajai dienesta pienākumu izpildes vietai un atpakaļ, kā arī līdz veselības stāvokļa pārbaudes vietai un atpakaļ.

2016. gada 16.  jūnijā Saeimas apstiprinātajā Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka bruņotie spēki miera laikā uztur 3000 militāri sagatavotus rezerves karavīrus.  Lai atjaunotu un pārbaudītu individuālās, speciālistu un kolektīvās iemaņas un zināšanas, rezerves karavīru var iesaukt uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām Nacionālo bruņoto spēku vienībās. 

Virsnieku sastāva rezerves karavīru var iesaukt kopumā līdz deviņiem mēnešiem, viena gada laikā — līdz 60 dienām, bet instruktoru un kareivju sastāva rezerves karavīru — kopumā līdz sešiem mēnešiem, viena gada laikā — līdz 30 dienām. Intervāls starp kārtējām militārajām mācībām, kurās iesaista rezerves karavīru, nav mazāks par četriem gadiem.

 

Dalies ar šo ziņu