Pabriks: Visaptverošā valsts aizsardzība sekmēs vienotību un patriotismu

Nozares politika
Sargs.lv
VVA
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Visaptverošā valsts aizsardzība ir viens no veidiem, kas palīdzēs Latvijas sabiedrībai, tai skaitā, jauniešiem un pieaugušajiem praktiski apliecināt to, kas viņi ir un to, kas ir mūsu kopīgā valsts,” 21. martā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiekoties ar Latgales reģiona izglītības pārvalžu vadītājiem un skolu direktoriem, uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks.  

Pabriks: Visaptverošā valsts aizsardzība sekmēs vienotību un patriotismu

A.Pabriks norādīja, ka viens no galvenajiem Aizsardzības ministrijas plāniem šobrīd ir izveidot visaptverošas valsts aizsardzības sistēmu, kas nozīmē, ka par drošību un aizsardzību valstī ikdienā domā visu nozaru pārstāvji, tostarp, skolotāji un skolu direktori. 

Skaidrojot Latvijas aktuālos drošības un aizsardzības jautājumus, aizsardzības ministrs aplūkoja arī pašreizējās globālās tendences: “Rietumu kristīgā civilizācija, tā pasaules daļa, kurā mēs dzīvojam, atrodas lielu pārmaiņu viducī. Šīs pārmaiņas es gribētu raksturot kā pastiprinātu un paātrinātu fragmentāciju politiskā līmenī, kā arī ekonomikas un kultūras vai vērtību sfērā.”

Kā politiskās fragmentācijas piemēru A.Pabriks minēja sabiedrības balsojumu Lielbritānijā par izstāšanos no Eiropas Savienības, bet kā Rietumu pasaules ekonomiskās fragmentācijas piemēru – nespēju vienoties par kopīgu starptautiskās tirdzniecības nolīgumu: “Tas ir ļoti bezatbildīgs lēmums izvairīties no šādiem līgumiem. Ja mēs nerīkojamies, neairējam ātrāk kā plūst ūdens, tad straume mūs nes un var izmest uz sēkļa.”

Savukārt kultūras un vērtību fragmentācijas kontekstā aizsardzības ministrs aicināja neatteikties no vērtībām, kuras Eiropā eksistējušas pēdējos gadsimtos, jo tās nepieciešamas, lai sabiedrību uzturētu spēcīgu un iekšēji vienotu.

A.Pabriks atzina, ka kultūras un vērtību fragmentācija ir saistīta arī ar tehnoloģisko revolūciju, kuras rezultātā cilvēks no lasītāja un domātāja ir kļuvis par rakstītāju. Attīstoties blogu kultūrai, ir radusies jauna, radoša profesija – influenseri, kas ļauj paust viedokļus, taču veicina arī to, ka mēs katrs dzīvojam savā informācijas burbulī un vairs neredzam visaptverošo informācijas telpu. Lai iedzīvotājiem īsā laikā nodotu informāciju, ir jāizmanto arvien vairāk dažādu informācijas kanālu, kas liecina par sabiedrības vērtību un informatīvās telpas fragmentāciju. 

“Visaptverošā valsts aizsardzības sistēma, ko mēs piedāvājam, nozīmē skatīties uz šīm lietām varbūt nedaudz šaurāk, caur drošības prizmu, bet tajā pašā laikā redzēt plašāk, pāri tikai savam resoram, pāri tilta celtniecībai, slimnīcas darbam, redzēt arī to, ko tas dod Latvijas drošībā,” uzsvēra aizsardzības ministrs.

Skaidrojot valsts aizsardzības mācības nozīmi, A. Pabriks uzsvēra, ka šī mācību priekšmeta ieviešana skolēniem palīdzēs apzināties, kāda ir vērtība valstij un sabiedrībai, kurā viņi dzīvo, sniegs jaunas iespējas profesijas izvēlē un jaunas iespējas interesanti pavadīt brīvo laiku vasarās. Apgūstot valsts aizsardzības mācību, jaunieši vairāk domās par visas sabiedrības vajadzībām, un tas arī ir veids, kā viņos audzināt patriotismu.

Aplūkojot patriotisma jēdzienu, aizsardzības ministrs atzina, ka to parasti raksturo kā savas valsts un dzimtenes mīlestību un atsaucās uz franču domātāju Ernestu Renānu, kura vārdiem sakot, mīlestība uz kaut ko ir “ikdienas referendums”: “Nevar tā kā somu jokā – tu apprecies, pasaki  “es tevi mīlu”, un tad pēc 30 gadiem pasaki, ja kas ir mainījies. Ar patriotismu ir tāpat. Mums, skatoties uz savu valsti un sabiedrību, šīs jūtas no ir jauna jāpārbauda un jāapliecina.”

Uzrunājot Latgales reģiona izglītības pārvalžu vadītājus un skolu direktorus, A. Pabriks arī atzina, ka priecājas viesoties Latgalē, kas pēc statiskas datiem ir  Latvijas patriotiskākais reģions un pateicās par to, ko Latgales iedzīvotāji, zemessargi un karavīri dod visai Latvijai.

Aizsardzības ministrs A.Pabriks uzturējās  reģionālajā vizītē Latgalē 20. un 21. martā, un tās ietvaros arī apmeklēja Zemessardzes 3. Latgales brigādes štābu Rēzeknē, lai tiktos ar brigādes komandieri pulkvedi Māri Simsonu un pārrunātu brigādes veicamos uzdevumus, kā arī iepazītos ar attīstības prioritātēm.

Tāpat vizītes laikā aizsardzības ministrs apmeklēja vairākas Zemessardzes 3. Latgales brigādes vienības – Zemessardzes 32. kājnieku bataljonu, Zemessardzes 34. kājnieku bataljonu un Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljonu, iepazinās ar reģionālā poligona “Meža Mackeviči” attīstību, kā arī tikās ar karavīriem un zemessargiem. 

 

Dalies ar šo ziņu