Aizsardzības atašeji veicina divpusējo sadarbību starp Latviju un pārstāvēto valsti

Nozares politika
Sargs.lv
Aizsardzības atašeji veicina divpusējo sadarbību starp Latviju un pārstāvēto valsti
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Rīgas aizsardzības atašeju asociācija ir visu Latvijā akreditēto atašeju organizācija. Organizācijas mērķis ir atbalstīt aizsardzības atašeju aktivitātes, sniegt informāciju asociācijas dalībniekiem par gaidāmajām aktivitātēm, notikumiem un tā tālāk. Asociācija aktīvi sadarbojas un koordinē sadarbību ar Aizsardzības ministriju.

Aizsardzības atašeji veicina divpusējo sadarbību starp Latviju un pārstāvēto valsti

Aizsardzības atašeju uzdevums ir veicināt un atvieglot divpusējo sadarbību starp Latviju un pārstāvēto valsti, koordinēt aizsardzības nozares divpusējās sadarbības plānu īstenošanu, kā arī informēt par militārajiem un drošības politikas procesiem. Aizsardzības atašeja pienākumos arī ietilpst pildīt savas pārstāvētās valsts vēstnieka padomnieka pienākumus.

“Mani, kā Rīgas aizsardzības atašeju asociācijas dīna[1], pienākumi ir sadarboties ar Aizsardzības ministriju, lai sniegtu atbalstu aizsardzības atašejiem un viņu uzdevumiem šeit. Savukārt mana galvenā sadarbība ir ar Aizsardzības ministrijas Organizācijas nodaļu, kura veic protokola aktivitātes,” norāda Rīgas aizsardzības atašeju asociācijas dīns, Zviedrijas atašejs pulkvežleitnants Klass – Jorans Jonsons (Clas – Göran Jonsson)

“Aizsardzības atašeja amatā neesmu pirmo reizi, šos pienākumus esmu pildījis arī Polijā un Pakistānā. Iegūtā pieredze palīdz izprast amata specifiku, bet, tai pat laikā, šī ir unikāla iespēja. Pašam ir jādibina kontakti un jāizprot, kā labāk sadarboties ar valsti, kura mūs uzņem. Bet es ļoti labi izprotu, ko mana valsts sagaida no šīs pozīcijas – aizsardzības atašejs, līdz ar to izprotu, kā orientēties šajā darba sfērā. Un, protams, pieredze aizsardzības atašeja amatā, palīdz pildīt dīna amata pienākumus, ” tā par savu iegūto pieredzi stāsta pulkvežleitnants K. J. Jonsons.

“Mēs ļoti augstu novērtējam gan savstarpējo informācijas apriti, gan sadarbību ar Latvijas varas iestādēm. Ir jābūt savstarpējai izpratnei un ir nepieciešama viedokļu apmaiņa, lai mēs spētu atbalstīt viens otru. Mums ir ļoti laba sadarbība ar Aizsardzības ministriju un saņemam lielu atbalstu, kas ir ļoti svarīgi, lai izprastu un sekotu līdzi notikumiem šeit. Esmu patiesi priecīgs par šo atbalstu un abpusējo sadarbību, kā arī par iespēju apciemot ne tikai Aizsardzības ministriju, bet arī Nacionālos bruņotos spēkus – būt informētam ne tikai par aktuālajiem notikumiem, bet arī par sasniegumiem,” uzsver pulkvežleitnants K. J. Jonsons.

Šobrīd Rīgā rezidē deviņi organizācijas akreditēti aizsardzības atašeji. Savukārt apmēram 21 nerezidentu aizsardzības atašeju rezidē Berlīnē, Hāgā, Minskā, Vīnē, Viļņā, Varšavā un tikai laiku pa laikam uzturas Rīgā.


[1] Diplomātiskā korpusa ārvalstu aizsardzības atašeju asociācijas vecākais

 

Dalies ar šo ziņu