Ādažos atklāts daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi”

Nozares politika
Sargs.lv
Ziemeļi
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

8. martā Ādažu bāzē Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Dānijas aizsardzības ministrs Klauss Jorts Frederiksens (Claus Hjort Frederiksen), un Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks (Jüri Luik) atklāja daudznacionālo divīzijas štābu “Ziemeļi”.

Ādažos atklāts daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi”

“Šis ir lielisks panākums, kuru esam paveikuši plecu pie pleca ar mūsu Dānijas un Igaunijas kolēģiem. Es personīgi esmu aizkustināts ne tikai šī panākuma dēļ, bet arī tādēļ, ka mēs saņemam šo atbalstu no tik dedzīga atbalstītāja mūsu brīvībai un neatkarībai kā Dānija. Un, protams, bez Igaunijas atbalsta mēs nebūtu uzvarējuši nozīmīgas cīņas šeit - Latvijā. Tas stāsta, ka jūsu brīvība ir atkarīga no mums un mūsu brīvība no jums. Ikvienam, kurš vēlas mūs izaicināt, ir jāzina – šajā daudznacionālajā divīzijas štābā ir lieliski plānotāji un Latvijas zemē ir spēcīgi karotāji! Tādēļ es neiedrošinu nevienu pat iedomāties šķērsot mūsu robežu un izaicināt mūs., ” uzrunā norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks, novēlot dižus un kopīgus panākumus.

Svinīgajā ceremonijā piedalījās daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” komandieris ģenerālmajors Flemings Matiasens (Flemming Mathiasen) un štāba izveides galvenās komitejas priekšsēdētājs flotiles admirālis Frenks Trojans (Frank Trojahn).

Štāba izveides mērķis ir uzlabot Baltijas valstu aizsardzību un stiprināt NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štāba uzdevumi būs aizsardzības plānošana, militāro mācību un aktivitāšu organizēšana un īstenošana, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus.

Daudznacionālais divīzijas štābs "Ziemeļi" būs efektīvs, militāri spējīgs štābs, kas nodrošinās vienotu komandvadību un būs gatavs komandēt divīzijas lieluma vienību, tostarp štāba ietvarvalstu bruņoto spēku vienības un Baltijas valstīs izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas. Sākotnēji divīzijas štābā dienesta pienākumus veiks virsnieki no ietvarvalstīm - Dānijas, Latvijas, Igaunijas. Iecerēts, ka štābam pievienosies arī citi NATO sabiedrotie.

Latvija divīzijas štāba darbībai nodrošinās virsniekus un administratīvo personālu štāba uzdevuma veikšanai, kā arī nepieciešamo infrastruktūru Ādažu bāzē.

Divīzijas štāba izveide Latvijā apliecina Latvijas ieguldījumu valsts aizsardzības stiprināšanā, vienlaikus demonstrējot vēlmi un spēju arvien vairāk iesaistīties kolektīvās aizsardzības stiprināšanā un militāri efektīvu risinājumu veidošanā, kas ilgtermiņā palielina NATO gatavību un spēju aizsargāt savas dalībvalstis.

 

Dalies ar šo ziņu