“Ēnu dienā” skolēni iepazīst darbu aizsardzības nozarē

Izglītība
Sargs.lv
Ēnu diena
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

13. februārī, Ēnu dienā, jaunieši no visas Latvijas viesojās Nacionālajos bruņotajos spēkos, Zemessardzē, Jaunsardzes un informācijas centrā, Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūrā.

“Ēnu dienā” skolēni iepazīst darbu aizsardzības nozarē

Nacionālo bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Leonīda Kalniņa “ēnas” šodien apmeklēja Rīgas pili, kur vēroja tikšanos ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, kā arī viesojās Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā un Ādažu bāzē.

Skolēniem, kuri “ēnoja” Jaunsardzes un informācijas centra direktoru pulkvežleitnantu Aivi Mirbahu, bija iespēja doties uz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdi, kurā tika pārrunāta valsts aizsardzības mācības ieviešana skolās. Pulkvežleitnanta A. Mirbaha “ēnas” piedalījās arī Jaunsardzes un informācijas centra plānošanas sanāksmē un pildīja dažādus radošus uzdevumus. Tāpat šogad bija iespēja “ēnot” arī Jaunsardzes un informācijas centra novadu nodaļu vadītājus Rīgā, Rēzeknē, Valmierā, Ozolniekos un Skrundā.

Vairākām “ēnām” bija iespēja ielūkoties Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona komandiera komandkapteiņa Seldža Grasmaņa ikdienā, piedaloties plānošanas sanāksmē, tiekoties ar apakšvienību karavīriem un apmeklējot lauka mācības ziemas apstākļos. Citas Štāba bataljona “ēnas” viesojās Nacionālo bruņoto spēku orķestrī, kur  apmeklēja mēģinājumus, tikās ar mūziķiem un iepazina orķestra mūzikas instrumentus.

Vairāk nekā 30 “ēnas” apmeklēja Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzi Lielvārdē, kur bija iespēja tikties ar Gaisa spēku vadību, apmeklēt Mācību centru, uzzināt par Aviācijas eskadriļas pilotu un glābēju ikdienu, iepazīt pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “RBS-70” operatoru, ugunsdzēsēju un lidlauka menedžeru darbu, kā arī iepazīties ar citām profesijām, kas saistītas ar dienestu Gaisa spēkos.

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetus “ēnoja” ap 30 skolēnu,  un viņiem bija iespēja iepazīties ar studiju procesu augstskolā, apskatīt ieročus un ekipējumu, kā arī darboties ar taktikas trenažieri.

Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūrā Rīgā un tās reģionālajās nodaļās Valmierā un Rēzeknē viesojās 14 skolēni un “ēnoja” sešus amatus – Kartogrāfijas departamenta direktoru, Toponīmikas laboratorijas vadītāju, Tālizpētes nodaļas vadītāju, Austrumu nodaļas vadītāju, kartogrāfu un ģeoinformātikas inženieri.

Tāpat skolēniem bija iespēja “ēnot” Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku Patruļkuģu eskadras štāba un apgādes kuģa A-90 “VARONIS” komandieri un Mīnu kuģu eskadras karavīrus, kā arī Militārās policijas instruktorus. 

Ēnu dienā skolēni apmeklēja arī Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes bataljonus Jelgavā, Dobelē, Kuldīgā, Ventspilī un Liepājā, izmantojot iespēju uzzināt vairāk par dienestu Zemessardzē, tikties ar karavīriem un zemessargiem, kā arī aplūkot militāro tehniku un ekipējumu. Visvairāk “ēnu” uzņēma Zemessardzes 45. kaujas nodrošinājuma bataljons Kuldīgā, kurā viesojās 42 skolēni, no kuriem vairāki izteica vēlmi kļūt par zemessargiem.

Savukārt Aizkrauklē izvietotais Zemessardzes 3. Latgales brigādes Zemessardzes 55. kājnieku bataljons piedalījās Ēnu dienā, kuras ietvaros skolēniem bija iespēja vērot Zemessardzes, Valsts robežsardzes un operatīvo dienestu paraugdemonstrējumus, kā arī aplūkot tehniku un ekipējumu.

“Ēnu diena” ir pasaulē atpazīstama un atzīta “Junior Achievement” karjeras izglītības programma 1. līdz 12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu, lai vērotu interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. “Ēnu dienas” mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādām profesijām un nozarēm, tādējādi palīdzot pieņemt lēmumu par izglītības un profesijas izvēli nākotnē.

Dalies ar šo ziņu