Vācijas aizsardzības ministre: Mēs varam paļauties uz Latviju

Latvijā
Sargs.lv
Urzula
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

 4. februārī darba vizītē Latvijā ieradās Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen), lai tiktos ar aizsardzības ministru Arti Pabriku ,un pārrunātu abus valstu sadarbību aizsardzības jomā.

Vācijas aizsardzības ministre: Mēs varam paļauties uz Latviju

Aizsardzības ministrs A. Pabriks preses konferencē, norādīja, ka ar Vācijas aizsardzības ministri ir bijusi ļoti laba un profesionāla saruna, kā arī minēja, ka Latvija un Baltijas valstis ir draudzīgākās Eiropas Savienības valstis attiecībās ar  Vāciju.

Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka Latvija vienmēr ir vēlējusies  Vāciju redzēt ne tikai kā vadošo Eiropas Savienības ekonomikas valsti un paudusi atbalstu tās gatavībai nepieciešamības gadījumā atvairītu jebkurus iespējamos draudus NATO dalībvalstīm.

“Vēlētos pateikt, ka mūsu sarunās pirms prese konferences diskutējām par vairākiem jautājumiem. Pirmkārt, diskutējām par divpusējo sadarbību. Otrkārt, pārrunājām mūsu kopīgo politiku NATO un Eiropas Savienībā. Mēs redzam virkni jautājumu, kuros iespējams kopīgi darboties un vēl vairāk stiprināt gan divpusējās saiknes, gan arī mūsu sadarbību iepriekš minētajās abās organizācijās, ” norādīja A. Pabriks.

Savukārt Vācijas aizsardzības ministre minēja, ka plānots apspriest jautājumus kiberdrošības jomā, militārās mobilitātes jautājumus, kā arī jautājumus Eiropas kontekstā.

“Mēs Vācijā neesam aizmirsuši to, kāda ir dzīve, 40 gadus atrodoties pie PSRS austrumu robežas, un šādā situācijā ir ārkārtīgi svarīgi uzticami sabiedrotie un iespēja uz tiem paļauties. Mēs ļoti labi saprotam un izprotam savus pienākumus saistībā ar austrumu robežu mūsdienās, lai dotu savu ieguldījumu drošībai, stabilitātei, mieram un brīvībai. Tāpēc es varu teikt tikai to, ka Latvija mums ir uzticams partneris! Latvija ir partneris, kas ir nepieciešams mums un jūs varat būt droši, ka arī mēs jums esam uzticams partneris, ” uzrunā norādīja Leiena.

“Par to, cik lielā mērā mēs varam paļauties uz Latviju, pārliecinājāmies Afganistānā, kad mūsu konsulāts piedzīvoja uzbrukumu un Latvijas drošības spēki bija tie, kuri glāba konsulāta darbinieku dzīvības,” turpināja Vācijas aizsardzības ministre.

Vācijas aizsardzības ministre pateicās par iespēju Vācijas karavīriem piedalīties dažādās mācībās Latvijā un norādīja, ka šo iespēju arī izmanto Lietuvā bāzētie Vācijas karavīri.

Dalies ar šo ziņu