Valsts aizsardzības mācību pirmajā semestrī apguvuši 134 skolēni

Izglītība
LETA
VAM
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības mācību (VAM) pirmajā semestrī apguvuši 134 skolēni, aģentūra LETA noskaidroja Jaunsardzes un informācijas centrā (JIC).

Valsts aizsardzības mācību pirmajā semestrī apguvuši 134 skolēni

Aizsardzības ministrijā šodien notika valsts aizsardzības mācības pilotprojekta pirmā semestra atskaites sanāksme, kurā piedalījās pilotprojekta skolu un pašvaldību pārstāvji, kā arī aizsardzības mācības pasniedzēji - jaunsargu instruktori.

Sanāksmes atklāšanā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) pauda cerību, ka pēc trīs gadiem VAM ieviešanā iesaistīsies vēl vairāk skolu. Šo atziņu ministrs ilustrēja ar piemēru no Latvijas armijas vēstures, kad sākotnēji bruņotos spēkus veidoja aptuveni 200 cilvēki, bet jau pēc pusotra gada to skaits sasniedz 75 000.

Ministrs aicināja instruktorus un skolu pārstāvjus nekautrēties un informēt par problēmām ar VAM ieviešanu, taču jau tagad esot patīkami redzēt, kā mainās VAM iesaistītie jaunieši.

Pārējā sanāksmes daļā klātesošie diskutēja par problēmām, kuru atrisināšana ļautu sekmīgāk risināt VAM ieviešanu. Kā viens no apspriestajiem jautājumiem bija ieviest iespēju skolēniem apmeklēt konsultācijas.

Tāpat diskusijas dalībnieki atzina, ka nepieciešams uzlabot juridisko bāzi, uz kuras pamata izsniegt materiāltehniskos līdzekļus, piemēram, formastērpus un zābakus. Kā uzsvēra JIC direktors Aivis Mirbahs, Latvijā ir nepieciešams sagatavot Jaunsardzes likumu, kurā būtu definēti jauniešu pienākumi un tiesības, uz kuru pamata izsniegt materiāltehniskos līdzekļus.

Klātesošie arī diskutēja par jautājumiem, kas skar VAM programmas akreditāciju un to, vai, beidzot 12.klasi, VAM vērtējumu rakstīt skolēna atestātā. Klātesošie arī diskutēja par mācību procesa saskaņošanu ar skolēnu brīvlaikiem.

Mirbahs norādīja, ka VAM ieviešanā nepieciešams attīstīt šaušanas nodarbības, tāpēc viņš aicināja pašvaldības piešķirt telpas noliktavu un nelielu šautuvju ierīkošanai.

JIC direktors arī informēja, ka JIC februārī skolām izsludināšot pieteikšanos VAM ieviešanā uz nākamo mācību gadu.

Jau ziņots, ka 2018.gada septembrī 13 Latvijas skolās tika sākts VAM pilotprojekts, kura mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošās valsts aizsardzības kontekstā.

VAM pilotprojektu šobrīd īsteno Kalnu, Tilžas, Alūksnes, Zemgales, Skaistkalnes, Jaunjelgavas, Raunas, Kalnciema, Balvu profesionālā, Staiceles Sporta profesionālā, Daugavpils 16., Rīgas 28. un Oskara Kalpaka Liepājas 15.vidusskola, bet, sākot ar 2024.gadu, valsts aizsardzības mācību plānots ieviest kā obligātu priekšmetu visās valsts vidējās izglītības iestādēs.

VAM tiek īstenota divos formātos - gan kā mācību priekšmets vispārizglītojošās un profesionālās vidējās izglītības iestādēs mācību gada ietvaros, gan kā interešu izglītība jeb brīvprātīga dalība vasaras nometnēs, lai uzlabotu un nostiprinātu praktiskās iemaņas.

Pirmā VAM nometne no 3.jūnija līdz 12.jūnijam norisināsies Alūksnē, un tajā aicināts pieteikties ikviens audzēknis, kurš apgūst šo mācību.

Dalies ar šo ziņu