Aptauja: Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem uzticas 66 procenti valsts iedzīvotāju

Sabiedrība
Pēc ec.europa.eu materiāliem

1D877F1011D045CC808201AAD26C3106.jpg

2018. gada rudenī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem uzticējušies 66 procenti valsts iedzīvotāju, liecina jaunākais publicētais pēc Eiropas Komisijas pasūtījuma veiktais pētījums "Standard Eurobarometer 90". Latvijas armijai drīzāk neuzticas 19 procenti iedzīvotāju, bet 15 procentiem nav bijusi atbilde uz šo jautājumu. Latvijā tā jau vairākus gadus nemainīgi ir institūcija ar visaugstāko sabiedrības uzticības reitingu, izriet no pētījuma.

Aptauja: Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem uzticas 66 procenti valsts iedzīvotāju

Analizējot visu 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotāju viedokli, aptaujas veicēji secinājuši, ka kopumā ES dalībvalstu bruņotajiem spēkiem uzticas 73 procenti iedzīvotāju, tikmēr 21 procents drīzāk neuzticas tiem, bet sešiem procentiem aptaujāto ES dalībvalstu iedzīvotāju nav bijis viedokļa šajā jautājumā. Salīdzinot ar 2018. gada pavasari, ES iedzīvotāju uzticība savu valstu bruņotajiem spēkiem samazinājusies par vienu procentpunktu.

Arī ES eiro zonas dalībvalstu bruņotajiem spēkiem uzticas 73 procenti iedzīvotāju, kamēr 21 procents iedzīvotāju tiem neuzticas, bet sešiem procentiem aptaujāto nav bijis viedokļa šajā jautājumā.

Vislielāko sabiedrības uzticību iemantojuši Somijas Aizsardzības spēki, kuriem uzticas 95 procenti valsts iedzīvotāju, kas ir par trijiem procentpunktriem vairāk nekā 2018. gada pavasarī, bet vismazākā iedzīvotāju uzticība ir Bulgārijas bruņotajiem spēkiem, kuriem uzticas 47 procenti iedzīvotāju, un tas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā pērnā gada pavasarī veiktajā aptaujā.

Igaunijas Aizsardzības spēkiem uzticas 80 procenti valsts iedzīvotāju, kas ir par vienu procentpunktu mazāk nekā pavasarī, neuzticas – deviņi procenti, bet atbildi nav snieguši 11 procenti iedzīvotāju. Savukārt Lietuvas Bruņotajiem spēkiem uzticas 74 procenti, kas ir par diviem procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējā pētījumā, neuzticas - 17 procenti, bet atbilde nav bijusi deviņiem procentiem iedzīvotāju.

Latvijā 2018. gada rudenī Valsts policijai uzticējās 62 procenti iedzīvotāju, pašvaldībām - 51 procents, tiesu sistēmai – 32 procenti, valsts pārvaldei - 32 procenti, valdībai - 31 procents, parlamentam - 21 procents, bet politiskajām partijām - vien desmit procenti iedzīvotāju. Tādējādi Latvijas armija ar 66 procentiem ir institūcija ar visaugstāko sabiedrības uzticības reitingu valstī, un pēc Eiropas komisijas pasūtījuma veiktais pētījums apliecina arī nacionālajos pētījumos secināto - armijai Latvijā tauta uzticas!

2018. gada pavasarī bruņotajiem spēkiem uzticējās 69 procenti valsts iedzīvotāju,  bet to, ka drīzāk neuzticas tiem, norādījuši 18 procenti iedzīvotāju. 13 procentiem aptaujāto  nav bijusi atbilde uz šo jautājumu.  2017. gada rudenī  bruņotajiem spēkiem uzticējās 66 procenti Latvijas iedzīvotāju, bet  to, ka drīzāk neuzticas tiem, norādījuši 19 procenti iedzīvotāju. 15 procentiem aptaujāto  nav bijusi atbilde uz šo jautājumu. 2017. gada pavasarī  bruņotajiem spēkiem uzticējās 67 procenti iedzīvotāju, tikmēr 19 procenti drīzāk neuzticējās tiem. Savukārt 2016. gada pavasarī bruņotajiem spēkiem uzticējās 63 procenti, tikmēr 22 procenti drīzāk neuzticējās tiem.

Dalies ar šo ziņu