Ar piemiņas monētām apbalvoti NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri

NBS
Sargs.lv
Ādaži
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

21. novembrī svinīgā ceremonijā, pasniedzot piemiņas monētas, pateicās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā karavīriem par viņu ieguldījumu Latvijas un reģionālās drošības stiprināšanā. 

Ar piemiņas monētām apbalvoti NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri

Svinīgā ceremonijā aizsardzības nozares vadība pasniedza piemiņas monētas NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandieriem, kuri tās pasniegs karavīriem, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā.

Pēc svinīgās ceremonijas aizsardzības ministrs kopā ar karavīriem iestādīja koku Ādažu bāzē. “Daba ir viena no mūsu valsts svarīgākajām vērtībām, tāpēc esam izveidojuši jaunu tradīciju, iestādot koku Ādažu bāzē”, min aizsardzības ministrs R. Bergmanis.

‘’Ar lepnumu esmu šeit, lai apbalvotu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīrus par viņu milzīgo ieguldījumu Baltijas reģiona, īpaši Latvijas, drošības stiprināšanā. NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas iniciatīva ir mērojusi tālu ceļu un iesaistīto valstu skaits ir pieaudzis līdz astoņām dalībvalstīm. Šogad mums bija tas gods uzņemt Slovākiju un Čehiju, bet gada nogalē mūsu draudzīgajai valstu grupai pievienosies Melnkalne’’, uzrunā vēstīja Latvijas aizsardzības ministrs, kā arī izsakot cieņu, pateicās ikkatram karavīram par viņa ieguldījumu, apliecinot NATO solidaritātes un vienotības patieso nozīmi.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā komandiera vietnieks majors Francisko Garsija-Bravo Kabarera (Francisco Garcia-Bravo Cabrera) norāda, ka pieredze Latvijā ir bijusi pozitīva un vērtīga, sniedzot iespēju strādāt lieliskā valstī, iepazīt to, kā arī iepazīt Latvijas bruņotos spēkus un mācoties sadarboties. “Sadarbība ar Latvijas karavīriem ir bijusi intensīva. Kopā esam daudz trenējušies, izveidojot patiesu izpratni vienam par otru un par mūsu spējām,” stāsta majors Bravo Kabarera.

“Ir liels prieks, ka man ir bijusi iespēja sadarboties ar brāļiem Latvijā un palīdzēt šai valstij, cik labi vien spēju. Cilvēki pret mums ir izturējušies ar cieņu un mēs labi sastrādājāmies ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, ” min NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā nodaļas komandieris seržants Džonatans Penmans (Jonathan Penman).

Piemiņas monētu pasniegšanas ceremonijā piedalīsies arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Štāba priekšnieks pulkvežleitnants Igors Kļaviņš.

Jau ziņots, ka 2016. gadā NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību. Savukārt 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1300 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Dalies ar šo ziņu