Paraksta nodomu vēstuli par helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
ASV
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2.oktobrī Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzē Lielvārdē aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un ASV vēstniece Latvijā Nensija Baikofa Petita (Nancy Bikoff Pettit) parakstīja nodomu vēstuli starp Latvijas Aizsardzības ministriju un ASV vēstniecību Latvijā par četru helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi.

Paraksta nodomu vēstuli par helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi

Nodomu vēstules par helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi parakstīšanas ceremonijā piedalījās Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Viesturs Silenieks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un citas aizsardzības nozares amatpersonas.

Nodomu vēstule paredz, ka ASV puse sniegs atbalstu un zināšanas helikopteru UH-60M “Black Hawk” ieviešanā Latvijas bruņotajos spēkos. Jau ziņots, ka Latvijā kopš 2014.gada ASV operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros uzturas ASV karavīri ar helikopteriem “Black Hawk”, kas arī būtu gatavi sniegt atbalstu Nacionālo bruņoto spēku apmācībā. Šā gada 11. septembrī Ministru kabineta sēdē Latvijas valdība atbalstīja četru helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā Ārvalstu militārās finansējuma programmas ietvaros, slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV. ASV līdzfinansējums veido 15,5 miljonus ASV dolāru.

Plānots, ka starpvaldību līgums ar ASV ietvers helikopteru un nepieciešamā aprīkojuma iegādi, personāla apmācību, rezerves daļu iegādi, tehnisko dokumentāciju, atbalstu sistēmas ieviešanā, kā arī lidotspējas un ekspluatācijas procedūru ieviešanu atbilstoši ASV standartiem. Pirmo helikopteru UH-60M “Black Hawk” Nacionālie bruņotie spēki varētu saņemt 2021. gadā.

UH-60M “Black Hawk” ir Nacionālo bruņoto spēku prasībām atbilstošākie helikopteri gan militāro, gan civilo uzdevumu izpildei. UH-60M “Black Hawk” galvenā priekšrocība ir tā uzbūve un dzīvotspēja, jo helikopteri “Black Hawk” ir radīti primāri izmantošanai militārām vajadzībām krīzes situācijās ar daudzfunkcionālu aprīkojumu, kas spēj veikt kaujas uzdevumus, meklēšanu un glābšanu, medicīnisko evakuāciju, transportēšanu, ugunsdzēsības darbus un avārijas seku likvidēšanu. Tiem piemīt augsta manevrētspēja, ballistiskā un triecienizturība, kā arī atvieglota uzturēšana. Helikopteri UH-60M “Black Hawk” būs sagatavoti, lai uz tiem varētu uzstādīt arī ieroču sistēmas.

UH-60M “Black Hawk” helikopteru ieviešana Nacionālo spēku bruņojumā ļaus turpināt ciešo sadarbību gan ar ASV bruņotajiem spēkiem, gan Mičiganas Nacionālo gvardi helikopteru pilotu un tehniķu apmācības un kopīgu taktisko mācību organizēšanā tālākas uzturēšanas nodrošināšanai.

Dalies ar šo ziņu