Bergmanis: NATO ir viss, lai tā arī turpmāk būtu spēcīgākā un veiksmīgā militārā alianse pasaulē

Nozares politika
Sargs.lv
Bergmanis
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, atklājot foruma “Rīgas konference 2018” otro paneļdiskusiju “Vai varam paļauties uz NATO arī nākamajos simts gados”, norādīja, ka sabiedrību vieno fundamentālas vērtības, kuras tā ir gatava aizsargāt.

Bergmanis: Latvija tic, ka NATO ir viss nepieciešamais, lai tā arī turpmāk būtu spēcīgākā un veiksmīgākā militārā alianse pasaulē

Aizsardzības ministrs atzina, ka šobrīd alianse saskaras ar dažādiem globālās drošības vides izaicinājumiem, taču NATO spēj tiem veiksmīgi pielāgoties, apliecinot alianses noturību.

“Viens no Baltijas valstīm būtiskākajiem lēmumiem bija NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveide un izvietošana reģionā, kas apliecināja alianses spēju ātri un efektīvi reaģēt uz mainīgo drošības situāciju. Šis ir viens no piemēriem, kāpēc Latvija var un arī nākotnē varēs paļausies uz NATO,”uzsvēra R. Bergmanis.

Aizsardzības ministrs pauda viedokli, ka aliansei kolektīvi jāturpina īstenot atturēšanas politiku, vienlaikus attīstot dalībvalstu aizsardzības spējas. NATO ir būtiski attīstīt agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmu, spēju ātri pārvietot spēkus visā NATO teritorijā, kā arī spēju atbilstoši reaģēt kiberuzbrukumu vai citu informatīvās telpas apdraudējumu gadījumā.

Savukārt nacionālajā līmenī nepieciešams veikt mērķtiecīgus ieguldījumus prioritāro spēju attīstībā. “Nav iespējams nodrošināt mieru un stabilitāti bez atbilstošām investīcijām. Spēcīgi bruņotie spēki ir un būs viens no stūrakmeņiem jebkuras nācijas neatkarības nodrošināšanā,” norādīja R. Bergmanis.

Tāpat aizsardzības ministrs informēja, ka Latvija ir uzsākusi darbu pie visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas, kurā tiktu iesaistītas gan valsts institūcijas, gan privātā sektora pārstāvji, uzņēmumi, nevalstiskās organizācijas un iedzīvotāji. Visaptverošas sistēmas ieviešanas mērķis ir padziļināt valsts institūciju sadarbību un izstrādāt sabiedrības pašorganizēšanas instrumentus krīzes gadījumiem.

Savā uzrunā aizsardzības ministrs uzsvēra arī ASV bruņoto spēku klātbūtnes reģionā nozīmi atturēšanas veicināšanā un nepieciešamību attīstīt dažādas Eiropas Savienības aizsardzības iniciatīvas, piemēram, pastāvīgo strukturēto sadarbību aizsardzības jomā (PECSO) un Eiropas aizsardzības fondu, kas veiksmīgi papildinās NATO kolektīvās spējas.

“Mēs esam NATO un to veidojam kopā, tādēļ – ja neticam aliansei pēc simts gadiem, mēs neticam sev. Tā ir patiesa vērtība, kas vieno 29 pasaules nācijas. Latvija tic, ka NATO ir viss nepieciešamais, lai tā arī turpmāk būtu spēcīgākā un veiksmīgākā militārā alianse pasaulē!”, noslēdzot uzrunu, uzsvēra R. Bergmanis

Jau ziņots, ka Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 28. līdz 29. septembrim norisinās ikgadējais ārpolitikas un drošības forums “Rīgas konference 2018”, kurā diskutē par tādām tēmām kā Baltijas jūras reģiona drošības situācija, atturēšanas politikas īstenošana, ekonomisko procesu ietekme uz ES un ASV, Brexit un Krievijas ietekme starptautiskajā arēnā, tradicionālā nacionālās valsts koncepta maiņa, Vācijas loma mainīgajā Eiropas politiskajā situācijā un citiem jautājumiem.

“Rīgas konference” ir viens no Baltijas jūras reģiona nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas forumiem, kas jau trīspadsmit gadu pulcē augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertus, diplomātus, politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un mediju pārstāvjus.

Rīgas konferenci organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Ārlietu ministriju.

 

Dalies ar šo ziņu