Vējonis bijušajam ASV Sauszemes spēku Eiropā komandierim Hodžesam pasniedz Viestura ordeni

Latvijā
LETA
ASV, Hodzešs
Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis šodien Rīgas pilī pasniedza Viestura ordeņa I šķiru bijušajam ASV Sauszemes spēku Eiropā komandierim, ģenerālleitnantam Frederikam Bendžaminam Hodžesam, aģentūru LETA informēja valsts prezidenta kancelejā.

Vējonis bijušajam ASV Sauszemes spēku Eiropā komandierim Hodžesam pasniedz Viestura ordeni

Ordenis pasniegts par nozīmīgo personīgo ieguldījumu ASV atbalsta veicināšanā Latvijai militārajā jomā, Latvijas aizsardzības struktūras attīstībā un sadarbības projektu veicināšanā.

Pasniedzot valsts augstāko apbalvojumu, Vējonis pateicās ģenerālim par ieguldījumu Baltijas reģiona drošības stiprināšanā un pieņemtajiem lēmumiem. Tie veicinājuši sabiedroto spēku klātbūtnes palielināšanu Baltijas valstīs kopš 2012.gada, kad Hodžess tika iecelts par NATO Sabiedroto sauszemes spēku pavēlniecības komandieri.

Hodžess personīgi atbalstīja iniciatīvu 2015.gadā palielināt ASV spēku klātbūtni Latvijā, uz Latviju nosūtot ASV helikopterus UH-60 "Black Hawk" un to apkalpojošo personālu, lai atbalstītu ASV iniciatīvu "Strong Europe" un operāciju "Atlantic Resolve", kuras vadību pārņēma 2014.gada novembrī. ASV rīcībpolitika ir bijusi skaidra un izlēmīga, operācijas laikā uz Baltijas valstīm nosūtot karavīrus un smago bruņutehniku pastāvīgai klātbūtnei rotācijas kārtībā Ādažu militārajā bāzē, kā arī uz Lielvārdes Gaisa spēku Aviācijas bāzi nosūtot ASV karavīrus un helikopterus.

2017.gada sākumā Hodžess personīgi veicināja bruņotās brigādes kaujas vienības un kaujas aviācijas brigādes nosūtīšanu uz Eiropu, tai skaitā uz Baltijas valstīm.

Kancelejā norādīja, ka viņa vadībā ASV Sauszemes spēki Eiropā ir snieguši ievērojamu ieguldījumu Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) attīstībā Latvijā, nodrošinot militāro atbalstu ASV Sauszemes spēku un NBS sadarbības iniciatīvām stratēģiskā līmenī. Kā nozīmīgs sasniegums atzīmējams NBS vienību dalības nodrošināšana gadskārtējās ASV Sauszemes spēku Eiropā vadītās starptautiskajās militārajās mācībās "Allied Spirit VI", kas notika 2017.gadā Vācijā, Hohenfelsā. Mācībās piedalījās ap 500 Latvijas karavīru un 130 militārās tehnikas vienības un tā bija līdz šim lielākā NBS iesaiste mācībās ārvalstīs.

Ordeņu kapituls lēmumu piešķirt Viestura ordeni, I šķiru un iecelt par Viestura ordeņa lielkrusta komandieri Hodžesu pieņēma martā.

 

Dalies ar šo ziņu