Latvijā ieradies NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks

Latvijā
Taivo Trams

Everards
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

17. septembrī Latvijā divu dienu vizītē ieradās NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis sers Džeimss Everards.

Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks gandarīts par Latvijas progresu

Viņš apmeklēja Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notiekošās NATO mācības «Steadfast Pinnacle 2018», kā arī tikās ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu.

Kopīgajā preses konferencē aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis informēja, ka tikšanās laikā pārrunāti gan NATO samitā Briselē pieņemtie lēmumi un to ietekme uz reģionālo drošību, tostarp Latvijai nozīmīgais lēmums par daudznacionālās divīzijas «Ziemeļi» štāba izveidi Ādažu bāzē, gan arī citas aizsardzības jomas aktualitātes Latvijā. Aizsardzības ministrs norādīja, ka sarunu laikā vēlreiz apliecinājis Latvijas gatavību veikt nozīmīgus ieguldījumus savas valsts drošībā un aizsardzībā.

Latvija šo gatavību jau ir apliecinājusi ar darbiem, uzsvēra aizsardzības ministrs. Latvija ir viena no retajām valstīm, kas aizsardzībā iegulda divus procentus no iekšzemes kopprodukta, un 2018. gadā valsts aizsardzības budžets sasniedzis 576 miljonus eiro. Šis finansējums tiek ieguldīts, lai celtu mūsu kaujas spējas un attīstītu infrastruktūru, kas tiek izmantota gan mūsu, gan sabiedroto karavīru vajadzībām, norādīja R. Bergmanis.

Ministrs arī uzsvēra, ka Latvijas bruņoto spēku kaujasspējas pieaug katru gadu. Ievērojami līdzekļi tiek ieguldīti gan Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes tehniskā nodrošinājumā, gan artilērijas, kiberaizsardzības, pretgaisa aizsardzības un citu nozīmīgu spēju attīstībā. Arvien lielāka nozīme tiek pievērsta visaptverošās valsts aizsardzības koncepcijai, kas apdraudējuma gadījumā balstās ne tikai uz valsts bruņoto spēku militārajām spējām, bet uz visas sabiedrības un valsts institūciju noturību un gatavību pārvarēt krīzi, teica R. Bergmanis. «Mēs esam gatavi aizsargāt Latviju un esam gandarīti, ka sabiedroto atbalsts mums ir nešaubīgs un pārliecinošs. NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa ir labākais pierādījums sabiedroto ieguldījumam Latvijas un visa reģiona drošībā. Esmu gandarīts par kaujas grupas karavīru augsto sagatavotību un sekmīgo integrāciju ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, ko var vērot gan ikdienā, gan kopīgās mācībās, arī augustā notikušajās militārajās mācībās «Namejs 2018», kur Latvijas un sabiedroto karavīri kopīgi veica uzdevumus dažādos reģionos, trenējoties aizsargāt visu Latviju,» akcentēja R. Bergmanis.

Runājot par notiekošajām mācībām, ministrs uzsvēra, ka Latvijai ir liels gods jau kopš 2011. gada uzņemt Rīgā NATO vecākos un augstākos virsniekus mācībās «Steadfast Pyramid» un «Steadfast Pinnacle». Šīs mācības ir lieliska iespēja demonstrēt Latvijas apņemšanos sniegt atbalstu NATO apmācības procesā, kā arī palīdz uzlabot mūsu uzņemošās valsts spējas, teica ministrs, vienlaikus izsakot gandarījumu, ka mācības arī turpmāk norisināsies mūsu valstī.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš pastāstīja, ka sarunu laikā ar NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieku informējis viņu par Latvijā paveikto bruņoto spēku kapacitātes un kaujas spēju attīstības jomā, īpašu vērību veltot aizvadīto mācību «Namejs 2018» rezultātiem. Pārrunātas arī NATO komandsistēmas un struktūras uzlabošanas iespējas un iespējamais Latvijas ieguldījums šajā procesā. «Tas būtu liels ieguvums gan Baltijas reģionam, gan arī visai organizācijai kopumā,» uzsvēra L. Kalniņš.

Ģenerālis sers Džeimss Everards izteica pateicību aizsardzības ministram un NBS komandierim par iespēju Latvijā atkal rīkot «Steadfast» mācības. «Latvija ir pareizā vieta, kur rīkot šāda veida mācības, kas vērstas uz operacionālo zinātni un prasmēm, un augstāko komandieru spēju nodrošināt spēcīgu kaujas darbību,» uzsvēra Dž. Everards. Mācībās šogad piedalās 58 vecākie un augstākie virsnieki no dažādām NATO komandvadības un spēku struktūrām, informēja NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks.

Viņš arī norādīja, ka nesen apmeklējis visas NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas, un uzvēra, ka tās ar katru rotāciju kļūst arvien spēcīgākas. «Karavīri mācās no iepriekšējām kaujas grupām un pielāgo praksē iepriekšējo kaujas grupu pieredzi. Es uzskatu, ka šīs kaujas grupas ir ļoti spēcīga daļa no pieaugošajām aizsardzības un atturēšanas spējām.»

Jautāts par «Brexit» ietekmi uz Lielbritānijas iesaisti Eiropas kopējās drošības sistēmā, Dž. Everards norādīja, ka cer uz vēl lielāku Lielbritānijas dalību NATO aktivitātēs, tā kompensējot aktivitātes samazināšanos Eiropas Savienībā. Viņš arī uzsvēra, ka briti turpina plānot savas aktivitātes kopīgajās Eiropas misijās, tāpēc viņš neprognozē šajā jomā nekādas radikālas pārmaiņas. 

Dalies ar šo ziņu